În cadrul conferinţei „Oradea şi Debreţin în Uniunea Europeană, strategii de dezvoltare”, organizate cu ocazia celei de-a V-a ediţii a evenimentului anual „Fereastră deschisă spre Europa”, a avut loc workshop-ul „Eficienţă în gospodărirea deşeurilor”. Reprezentanţii operatorilor de salubritate din Debreţin şi Oradea, Juracsik Zoltan, director Servicii Publice al Societăţii de Gospodărire urbană AKSD Debreţin, respectiv Maria Szabo, coordonator al Serviciului de Spaţii Verzi, R.E.R Ecologic Service S.A. au expus activităţile celor două instituţii.
Cu ajutorul unui film au fost prezentate utilajele şi recipientele utilizate în colectarea selectivă a deşeurilor menajer, spaţiile de depozitare, metodele de salubrizare, de igienizare a străzilor şi a spaţiilor verzi din Debreţin, de deszăpezire, dar şi modele de amenajări peisagistice din ţara vecină.
„RER Ecologic Service a luat fiinţă în anul 1993, cu aceaşi paletă de activităţi ca şi ale firmei maghiare, pe parcurs însă acestea au fost restrânse la trei: colectare şi transport a deşeurilor menajere, întreţinerea curăţeniei pe aliniamentele stradale, în zonele de locuinţe, respectiv parcuri şi amenajarea – întreţinerea spaţiilor verzi”, a explicat Maria Szabo.
Colectare selectivă
Se încearcă în prezent înlocuirea tot mai mult a activităţii manuale cu cea automatizată, în special la întreţinerea zonelor verzi: spre exemplu la costul gazonului, tunsul gardului viu. „Cantitatea de gunoi care se colectează este însă foarte mare, pentru că, din păcate se aruncă foarte multe deşeuri pe spaţiul verde, dincolo de vegetaţia uscată sau resturile vegetale rămase în urma toaletărilor”, a mai specificat Maria Szabo.
Potrivit lui Ionel Ban, coordonator de producţie RER Ecologic Service Oradea, deocamdată deşeurile menajere şi stradale sunt transportate la groapa de gunoi ecologică, urmând însă ca, în scurt timp să se implementeze şi aici colectarea selectivă, care ar fi deosebit de necesară. „Pentru aceasta trebuie să asigurăm minimum de coşuri de gunoi. Însă nu este normal să fie gol coşul de gunoi, iar în jurul lui peste tot pe jos plin de deşeuri”, a mai spus Ionel Ban. În cadrul RER Ecologic Service, recent a fost înfiinţat un dispecerat unde se pot face sesizări şi reclamaţii referitoare la depozitarea clandestină a deşeurilor.
Reciclare şi valorificare
Bihorul este de altfel primul judeţ unde s-a înfiinţat un depozit ecologic, care funcţionează din 2005 în Episcopia. Acesta este administrat de SC Eco Bihor SRL, înfiinţată de societatea maghiară Keviep printr-un parteneriat public – privat încheiat pe o perioadă de 20 de ani cu Primaria Oradea. Potrivit lui Pasztai Zoltan, managerul depozitului ecologic, parteneriatul prevede nu numai depozitarea deşeurilor menajere, dar şi alte trei proiecte aflate în fază pregătitoare.
„Am investit în acest an într-o staţie de compostare care vizează tratarea şi valorificarea deşeurilor vegatele, iar în anul următor vom înfiinţa o hală de sortare a deşeurilor, pe categorii: ambalaje de plastic şi hârtie, peturi, doze de aluminiu şi cartoane, la capacitatea 100.000 – 120.000 de tone pentru Oradea şi Zona Metropolitană”, a anunţat Pasztai Zoltan. În celelalte municipii din judetul Bihor vor funcţiona probabil doar staţiile de transfer, urmând ca deşeurile să fie sortate acolo, şi valorificate în Oradea. Cel de-al treilea proiect are în vedere captarea de biogaz şi valorificarea lui energetică.
Strategia de dezvoltare a judeţului Bihor în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, prevede acoperirea cu servicii de salubritate în proporţie de 95% în mediul urban şi de 85% în cel rural. În prezent, în judetul Bihor există 22 de agenţi economici care preiau deşeurile recilabile şi este în curs de înfiinţare un depozit judeţean de colectare a echipamentelor electrice şi electronice.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!