Luni, preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a anunţat că le-a făcut plangere penala atât executantului lucrării de la Muzeu, firma Selina, cât şi dirigintelui de şantier, firma SC H Proiect Baia Mare. Şeful Executivului judeţean spune că în ultimele două săptămâni a constatat mai multe nereguli în ceea ce priveşte lucrările la Muzeul Ţării Crişurilor.
Ţîrle îşi motivează decizia de a reclama la Poliţie şi la Parchet firmele nominalizate mai sus prin faptul că la Muzeu s-au realizat lucrări ce nu fuseseră aprobate în prealabil de către beneficiar, respectiv de ordonatorul principal de credite. Adică unele lucrări executate deja la Muzeu nu ar fi primit undă verde de la preşedintele Consiliul Judeţean, Radu Ţîrle! Directorul tehnic, Filip Cheşeli, a explicat tehnic unde s-a greşit. „S-au încheiat dispoziţii de şantier între dirigenţia de şantier şi executant pentru unele lucrări ce nu puteau fi prevăzute anterior în proiect, însă nu s-a finalizat procedura”, a spus Cheşeli.
Simţind că subalternul său nu e suficient de tăios, Ţîrle a spus el ce-l doare: „Ei pot să dispună orice, însă beneficiarul e cel care hotăreşte dacă se face sau nu. În momentul de faţă suntem în ceaţă la Muzeu!”, a spus Ţîrle, supărat că dirigintele de şantier şi/sau executantul nu i-a cerut acordul pentru lucrările respective. Mai mult, Ţîrle i-a acuzat de fals pe cei pârâţi penal, spunând că aceştia i-au trimis spre decontare lucrările în cauză, incluzându-le în contractul iniţial şi nu la capitolul lucrări suplimentare, cum crede şeful CJ că ar fi fost cazul. „Au procedat aşa fără să mă întrebe, fără să mă consulte, fără să aibă o procedură legală. Eu trebuia să numesc o comisie, care să meargă pe şantier, poate împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcţii”, a adăugat şeful CJ.
Întrebat dacă lucrările reclamate de Ţîrle sunt justificate, directorul Cheşeli a precizat că problema nu a fost aceasta, ci faptul că cei în cauză nu au dus procedura până în capăt, prin cererea acordului Consiliului Judeţean. „Procedura corectă prevedea ca proiectantul Proiect Bihor să dea o soluţie pentru situaţiile neaşteptate de pe şantier, pe care dirigintele să o accepte şi să o prezinte spre negociere. Eu nu spun că s-au făcut lucrări nejustificate ci că nu s-a finalizat procedura”, a precizat angajatul CJ Bihor.
Chiriac, pârât şi el!
Tot ieri, Radu Ţîrle a mai anunţat că i-a făcut plângere penală şi lui Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, pentru faptul că a recepţionat acoperişul la Muzeu, executat de firma CIAC. Acoperişul respectiv a şi ieşit din garanţia valabilă trei ani, iar acum trebuie înlocuit. Această stare de lucruri pune lucrările la Muzeu într-o situaţie aparent fără ieşire, dat fiind faptul că Selina refuză să predea amplasamentul firmei CIAC pentru a se reface acoperişul. Selina îi cere lui Ţîrle să-i recepţioneze ce a lucrat până acum, în timp ce acesta din urmă refuză categoric.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!