Forfotă mare, multe uniforme şi un aer de sărbătoare caracterizau vineri dimineaţă atmosfera din preajma imobilului care deserveşte noul sediu IPJ Bihor, amplasat pe strada Parcul Traian din centrul oraşului, într-o zonă de protecţie istorică. După o lungă succesiune de transformări, clădirea a devenit un edificiu impunător şi practic, ce va deservi de acum încolo cetăţeanul de rând, „performant”, după cum avea să declare şeful Poliţiei Bihor, comisarul-şef Adrian Bucur.
La raport!
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, toţi cei patru mari şefi de arme din ţară (de la Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă), plus Cristian Baci, secretarul de stat din Ministerul de Interne, prefectul Gavrilă Ghilea, oficialii municipalităţii, precum şi foşti şefi ai Poliţiei Bihor, au inaugurat vineri la prânz noul sediu. După slujba de sfinţire oficiată în curtea sediului, invitaţii şi gazdele au făcut aprecieri referitoare la lucrările de modernizare din sediu, la activitatea Poliţiei Bihor, la viitorul angajaţilor de la Interne şi la lefurile acestora.
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că Bihorul are acum cel mai modern sediu de poliţie din România şi i-a felicitat pe poliţiştii bihoreni pentru colaborarea bună cu colegii din celelalte structuri MAI precum şi cu omologii lor din Ungaria. Tobă a precizat şi că Bihorul se află în topul judeţelor cu cea mai bună activitate în primul trimestru din anul în curs. Şeful Poliţiei Bihor, comisarul-şef Adrian Bucur, a declarat că acum, după dotarea sediului, aprecierile trebuie să fie făcute după performanţele poliţiştilor.
Încă din 1991
Ministrul de Interne a informat că primele discuţii despre modernizarea sediului Poliţiei Bihor au fost făcute în 1991 împreună cu foştii şefi şi adjuncţi ai Poliţiei Bihor, mulţi dintre ei prezenţi vineri în sala de şedinţe, la inaugurare. În decembrie 2006 s-a decis alocarea de fonduri pentru modernizarea sediului, apoi a urmat mutarea provizorie pe str. Traian Lalescu şi, în toamna lui 2007 s-au început efectiv lucrările.
Cum acest pas a fost realizat, Blaga a ţinut să îndemne şefii de arme din Bihor să acceseze fonduri europene pe programe comune cu Ungaria, care ar fi bine să fie cheltuiţi pe proiecte viabile, ca să nu se piardă această oportunitate. Blaga a subliniat răspicat că niciun angajat de la Interne – Bihor „nu va rămâne pe drumuri” şi că toţi lucrătorii de la frontieră care vor dori să profeseze încă vor primi posturi probabil la posturile de poliţie din zona de frontieră, unde au lucrat până acum. La Jandarmerie se va inversa raportul de 2:1, astfel încât vor fi mai mulţi jandarmi în sectorul operativ. Ministrul de Interne a amintit că în câteva luni, fiecare post de poliţie va fi legat la baza de date a Poliţiei, iar munca va fi astfel mult uşurată. „Avem nevoie de oameni serioşi”, a spus Blaga, care a anunţat şi că angajaţii îşi vor primi în 2010 al 13-lea salariu (în două tranşe) şi toate celelalte drepturi. „Avem trei mari obiective: asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă pentru cetăţean, recâştigarea încrederii cetăţeanului în Poliţia Română şi intrarea în Schenegem la 27 martie 2011“, a conchis ministrul de Interne.
La finele vizitei efectuată la Poliţia Bihor, ministrul Blaga a declarat că, spre deosebire de alţi politicieni, nu se teme să declare că fiecare ministru ar trebui să demonstreze mai întâi că face ceva bun în judeţul de unde provine: „Dacă arătăm că putem acasă, putem arăta şi în ţară”.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!