Un cititor ne-a semnalat amuzat că într-un interviu publicat luni în presa orădeană, şeful de şantier anunţa că lucrările de amenajare de la Grădina Zoologică din Oradea „sunt finalizate în proporţie de 79%” dar şi că „Mai trebuie să turnăm şapa şi săptămâna viitoare babuinii, macacii şi circopitecii se vor putea muta în noua lor casă”.
Nici mistreţi, ci metişi
Însă nu faptul că specialistul în construcţii nu e expert în rase de primate îl deranjează mai tare pe administratorul Zoo. Ci faptul că din articolul documentat de şantieristul-şef reiese clar că la Zoo animalele se înmulţesc necontrolat. Aceasta în condiţiile în care circulare emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor şi de Garda Naţională de Mediu interzic strict reproducerea sălbăticiunilor la Zoo Oradea.
„Întradevăr, m-a surprins articolul cu referiri la rase de maimuţe din partea domnului responsabil de şantier. Astfel, sunt nevoit acum să spun că nu era vorba nici de pui de mistreţi sălbatici, ci de mistreţi metişi, rezultaţi din încrucişarea cu porci de rasă comună. Am păstrat mistreţii metişi şi după licitaţia pentru înstrăinarea animalelor domestice din efectivul Grădinii Zoo fiindcă au un aspect foarte asemănător cu cel al mistreţilor sălbatici”, ne-a lămurit ieri administratorul Zoo, Duna Iosif.
Totodată, acesta ne-a explicat şi în ce condiţii s-a produs fătarea nedorită.
„Am administrat anticoncepţionale la toate scroafele, însă la una din ele nu şi-au făcut efectul. Ideal ar fi să separi scroafele de vieri. Însă nu avem spaţiu. Şantierul s-a tot extins şi efectivt nu putem jongla cu mistreţii. Nu poţi să prinzi cu mâna animale semi-sălbatice de 200 – 300 kg. Şi mistreţul metis e agresiv, nu poţi să-l muţi de colo colo când ai chef”, a mai subliniat coordonatorul Zoo Oradea.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!