25 de sportivi romani, fara sansa la medalii, si 35 de oficiali, multi dintre ei fara vreo treaba cu sporturile de iarna, sint partasi pe viu la cea de-a XX-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna.
Nervozitatea si emotia sint starile predominante in orele de dinaintea deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de iarna.
Arena din Torino care gazduieste ceremonia inaugurala, azi, de la ora 21.00 (in direct, la TVR 2), este scotocita prin cele mai ascunse colturi de teama actiunilor teroriste, hotelurile unde sint cazati oficialii sint interzise cetatenilor obisnuiti, iar criticii globalizarii si grupurile anarhiste dau spectacole zilnice de mai bine de o saptamina.
Orasul piemontez a primit pe 19 iunie 1999, la Seul, dreptul de organizare a Olimpiadei de iarna, in dauna oraselor Helsinki (Finlanda), Klagenfurt (Austria), Poprad-Tatry (Slovacia), Sion (Elvetia) si Zakopane (Polonia).
La Torino vor participa aproximativ 2.500 de sportivi din 85 de tari, printre care si 25 de romani. In program sunt prevazute sapte sporturi: biatlon, bob, curling, hochei pe gheata, sanie, patinaj si schi.
Membrii Comitetului de Organizare sint ingroziti de deficitul de 96 de milioane de dolari, iar multor oameni care ar fi vrut sa vada pe viu spectacolul inaugural le-au inghetat miinile numai cind au vazut ca trebuie sa scoata din buzunar, pentru un bilet, 250, 500 sau 800 de euro.
40 de sefi de state si de guverne vor fi prezenti in aceasta seara in tribuna oficiala a Stadionului Olimpic. De la Lillehammer, din 1994, Olimpiada de iarna nu a mai fost prin Europa, iar la reintoarcere, dupa 12 ani de plimbari pe la Nagano (1998) si Salt Lake City (2002), a regasit Batrinul Continent temator si paranoic.
FLACARA.
Dupa un periplu de 64 de zile si 11.300 de kilometri de-a lungul peninsulei, flacara olimpica a ajuns ieri la Torino. Ceremonia de deschidere a competitiei va incepe astazi, la ora 21.00, Livio Berruti, campion olimpic in proba de 200 de metri la Olimpiada de vara de la Roma (1960), are onoarea de a aprinde vasul din „Piazza Castello”.
PAVAROTTI.
Regia ceremoniei de deschidere, care va dura doua ore si jumatate, ii apartine lui Marco Balich, un veteran al concertelor cu U2, Pink Floyd si Whitney Houston. Celebrul tenor italian Luciano Pavarotti va canta in cadrul acestei gale. In varsta de 70 de ani, el va reveni pe scena dupa o absenta de 12 luni, provocata de o operatie suferita la coardele vocale. Se pare ca aceasta aparitie face parte din turneul de adio al marelui tenor.
MASCOTE.
Mascotele Olimpiadei sunt Neve (un bulgar de zapada) si Gliz (un cub de gheata), acestea fiind opera artistului plastic portughez Pedro Albuquerque. Organizatorii competitiei au ales aceste mascote dupa un concurs la care au participat 237 de propuneri.
BILETE.
Pana-n prezent s-au vandut 85 la suta – aproximativ 700.000 – dintre tichetele scoase la vanzare, dar repartitia nu e uniforma. Din acest motiv, comitetul de organizare a acordat 25.000 de bilete cu pret redus (3 euro) pentru elevii din regiunea Piemont. Biletele au fost vandute complet la putine discipline (schi alpin, hochei masculin si sarituri cu schiurile), in timp ce la altele – sanie, skeleton, hochei feminin sau bob – gradenele vor avea putini vizitatori.
ARMATA.
Zapada cazuta in urma cu opt saptamani s-a mentinut. Ideal ar fi sa vina o noua zapada, dar organizatorii
nu-si fac probleme in cazul in care nu vor cadea fulgi proaspeti. Camioane ale armatei sunt pregatite sa transporte, din zone de stocare, zapada conservata, pentru a repara pistele de concurs.
PROTECTIE.
Sportivii germani vor primi prezervative din partea Comitetului national olimpic, in cadrul unei campanii de prevenire a maladiei SIDA. Fiecare sportiv va intra in posesia a doua prezervative „Go for Gold”, fabricate in editie limitata.
E slalom si-n Madagascar
Aceasta a XX-a editie a JO de iarna imparte clar spectatorii in doua categorii: cei care urmaresc intrecerile pe gheata – ce se desfasoara in salile din Torino – si amatorii intrecerilor pe zapada, care se vor aduna in jurul pirtiilor de la Sestriere.
Distanta dintre cele doua localitati este de aproape o suta de km, iar cum la cota 2.000 traficul se desfasoara deja greu, din cauza zapezii, este aproape imposibil sa se urmareasca in aceeasi zi probe la Sestriere si Torino.
A doua Olimpiada Alba gazduita de Italia, dupa Cortina D’Ampezzo 1956, are insa parte de cea mai mare acoperire TV din istorie, intrecerile urmind sa fie transmise in peste 170 de tari, numar dublu fata de cel al natiunilor care si-au trimis sportivi la Torino 2006.
Intre acestea se disting statele Senegal (doi sportivi, la schi alpin), Etiopia (un sportiv, acelasi la schi alpin si schi fond), Madagascar (un sportiv, la slalom si slalom urias), Kenya (un sportiv, la schi fond), San Marino (un sportiv, la slalom urias), Jamaica (sase sportivi, la bob), Bermuda (un sportiv, la skeleton) si Insulele Virgine (o sportiva, la sanie).
Ne facem de ris cu „dinozaurii”
In ceea ce priveste delegatia Romaniei, aceasta este compusa din 25 de sportivi, nici unul dintre ei cu vreo sansa la medalie. Numarul celor care ii insotesc este insa de 35, cifra fireasca daca ne gindim ca in delegatie au fost incluse tot felul de personaje care n-au nici o treaba cu sporturile de iarna, precum antrenorul de handbal Cornel Otelea.
„Dinozaurii” au luat astfel locul profesionistilor, astfel ca fizioterapeutul lui Gheorghe Chiper, singurul patinator roman prezent la Torino 2006, a ramas pe dinafara delegatiei. A fost nevoie de interventia presedintelui COSR, Octavian Morariu, ca situatia sa se rezolve.
„Am fost foarte suparat cind am aflat ca fizioterapeutul meu nu a avut loc in delegatie. Am discutat insa cu presedintele Morariu, caruia i-am explicat problema mea si din fericire totul s-a rezolvat”, a declarat Chiper. Olandezul Michel Kerstjens, care este de patru ani fizioterapeutul lui Chiper, va locui in afara satului olimpic, deoarece este prea tirziu pentru a mai fi acreditat, dar va primi un permis zilnic cu ajutorul caruia va putea fi alaturi de patinatorul roman.
Chiper va fi portdrapelul delegatiei Romaniei in aceasta seara, la festivitatea de deschidere, tot astazi, dar mai devreme, el urmind sa efectueze si primul antrenament pe gheata in Italia. Patinatorul va intra in concurs pe 14 februarie, cu programul scurt, in timp ce programul liber va avea loc pe 16 februarie.
Torino 2006 este ultima Olimpiada pentru Chiper (28 ani), el anuntindu-si retragerea in acest sezon. Aproape dublul virstei patinatorului roman are cel mai batrin sportiv de la Torino, americanul Scott Baird (54 de ani si 282 de zile), component al echipei de curling. Show-ul, cu toate curiozitatile si superlativele sale, incepe in aceasta seara, dupa ce Carlo Azeglio Ciampi, presedintele Republicii Italiene, va declara deschise Jocurile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!