Cea dintâi a revenit unui outsider, biatlonistul german Michael Greis, învingator în proba de 20 km individual, în fata campionilor ultimelor doua editii, norvegienii Ole Einar Bjoerndalen si Halvard Hanevold. Printre cei 89 de concurenti aliniati la start s-a numarat si reprezentantul nostru, Marian Blaj, care acum patru ani se clasase pe locul 51.
Acesta a început bine, fara ratari la prima trecere prin poligon, dar cele sase focuri care nu si-au nimerit tinta la urmatoarele trageri l-au aruncat tocmai pe locul 66, el trecând linia de sosire cu o întârziere de peste opt minute fata de învingator.
De altfel, delegatia tricolora nu a avut deloc un debut fericit în întrecerile olimpice, toti cei care au intrat în concurs pâna acum trebuind sa se resemneze cu pozitii în partea inferioara a ierahiilor.
Nici Claudiu Grozea nu a rupt inima târgului la patinaj viteza, el clasându-se pe locul 26 din 28 de sportivi în cursa de 5.000 m, la peste 35 de secunde de medaliatul cu aur, americanul Chad Hedrick.
Duminica dimineata a fost rândul fondistei Monika Gyorgy sa demonstreze ca în sporturile de iarna nu putem emite pretentii. Ea a luat startul în cursa de 15 km pursuit, ajungând a 59-a la sosire, la peste sapte minute de câstigatoare, Kristina Smigun, din Estonia.
Poate cea mai spectaculoasa proba a schiului alpin, cea masculina de coborâre, a avut un învingator mai putin asteptat, în persoana lui Antoine Deneriaz (Franta), un sportiv de 30 de ani, care traieste în Elvetia la Lausanne. Majoritatea specialistilor opinau ca lupta pentru aur se va da între austriecii Michael Walchhoffer si Herman Maier si americanii Bode Miller si Daron Rahlves.
Dintre acestia, doar Walchhoffer avea sa confirme asteptarile, el reusind sa-si adjudece argintul, în timp ce bronzul a revenit elvetianului Bruno Kernen.
Victoria lui Deneriaz poate fi considerata o surpriza, chiar daca francezul obtinuse cel mai bun timp la antrenamente. Fara vreo victorie importanta în ultimii trei ani, el ocupa înaintea Jocurilor Olimpice locul 38 în clasamentul general al Cupei Mondiale si locul 16 la coborâre.
El a facut însa cursa vietii, reusind sa-l devanseze pe al doilea clasat cu 72 de sutimi de secunda. La aceasta proba a participat si Florentin Daniel Nicolae, care a ocupat locul 53, din tot atâtia sportivi ajunsi la sosire. Un rezultat modest, anticipat de timpii obtinuti la antrenamente, când românul fusese tot ultimul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!