Sfântul Gheorghe a fost un general roman de origine greacă și un creștin devotat care a refuzat să renunțe la credința sa în Hristos, în ciuda campaniei brutale a împăratului Dioclețian desfășurată împotriva creștinilor. După ce și-a mărturisit credința public, Sfântul Gheorghe a fost supus mai multor torturi și încercări, iar în cele din urmă a fost decapitat.
Sfântul Gheorghe este venerat ca un simbol al curajului și al jertfei pentru credință și este adesea reprezentat în icoane ca un luptător înarmat, care învinge un balaur. În tradiția creștină, această imagine simbolizează victoria credinței asupra răului.
Tradiții
În unele zone ale țării, de Sfântul Gheorghe, bărbații pun ramuri verzi la stâlpii porților, la ferestre, uși, dar și la mormintele celor dragi, pentru a se feri de duhuri rele.
De asemenea, în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele credeau că își pot vedea ursitul daca priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.
În trecut se mai zicea că nimeni nu trebuie să doarmă în această zi deoarece va fi somnoros tot anul. Un alt obicei practicat de Sfântul Gheorghe era urzicatul – se credea că cei care se biciuiesc cu urzici vor fi mai harnici și sănătoși în vara care urmează.
Onomastica
Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, citată de Agerpres, peste 1 milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica.
Cel mai des întâlnite nume de bărbați sunt: Gheorghe, George, Georgian. Dintre femeile care își serbează onomastica de Sf. Gheorghe, cele mai multe poartă numele de: Georgiana, Georgeta, Gheorghița.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!