E perioada festivităţilor de absolvire pentru elevii din clase terminale. Joi, 6 iunie, a avut loc o astfel de ceremonie şi la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu. Probabil semnificaţia evenimentului s-ar fi redus strict la cei direct implicaţi – cadre didactice, elevi ai şcolii şi familiile acestora – dacă nu ar fi existat discursul atipic al şefei de promoţie, transmite aradon.ro.
[eadvert]
Mesajul acid al Iuliei Cociuba la adresa sistemului de învăţământ românesc a făcut înconjurul reţelelor sociale, tânăra absolventă devenind peste noapte vedetă naţională. Multă lume – incluzând aici atât reprezentanţi ai generaţiei sale, cât şi oameni preocupaţi de soarta învăţământului românesc – a fost impresionată de mesajul Iuliei, salutând curajul acesteia de a expune în termeni extrem de critici experienţa sa legată de anii de liceu.
Discursul
Iată discursul şefei de promoţie de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu: „Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar trei sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.
Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.
Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă. Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.
Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.
În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi. Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”
Iulia Cociuba este din Ineu şi a învăţat la Colegiul „Mihai Viteazul”, specializarea matematică-informatică.
Trimite articolul
XScoala a devenit sursa de frustrare si dezamagire din cauza voastra si a parintilor vostri care nu v-au dat cei sapte ani de acasa….si fara ei e greu cu scoala , cu bunulsimt si cu respectul reciproc ( probabil aceste cuvinte va irita ) !!! Important este astazi sa devii viral !!!
-
Termina cu tampeniile. Scoala din Romania e super invechita de mult timp. Ceea ce se preda era poate util intelectualilor in urma cu multe zeci de ani, probabil era cat de cat relevant in urma cu 100 de ani, repet – unor anumiti oameni.
Sa predai matematica avansata in liceu sau formule chimice extrem de complexe unor tineri care nu vor folosi cunostintele acelease NICIODATA e o ineptie.
In acelasi timp sa nu predai educatie financiara si cunostinte de baza despre lucruri din societatea de azi e la fel de stupid.
Stii de ce Germania e atat de avansata? Acolo tinerii sunt invatati chestii utile. Fac practica in companii, unde sunt angajati imediat dupa ce termina liceul.
La noi termini liceul, facultatea si habar n-ai despre lumea reala.