În funcție de deciziile universităților din țară, unii studenți ar putea continua orele în format online în acest an, în funcție de natura și cerințele cursurilor. Decizia Ministerului Educației a fost luată la intervenția asociațiilor studențești din țară, la trei săptămâni după ce s-a cerut revenirea la ore în format fizic a studenților. Universitățile trebuie să dea un răspuns până pe 29 martie.
„Astfel cum ANOSR a repetat în nenumărate rânduri, și Curtea de Conturi a confirmat Ministerului Educației că OUG 99/2021 este în vigoare! Prin urmare, este apanajul comunităților universitare să stabilească dacă, conform circumstanțelor fiecărei universități și ale programelor de studii, vor continua activitățile didactice din acest an universitar în format fizic sau online. Ministerul Educației a stabilit ca termen 29.03.2022 ca universitățile să comunice ministerului modalitatea de desfășurare. ANOSR consideră acest termen ca fiind extrem de scurt și nerezonabil! Având în vedere Ordonanța de Urgență ce va fi adoptată, este cu atât mai clar că universitățile care au decis trecerea la activități didactice față în față pe motive nefondate cum ar fi că legea (sau Ministerul Educației) ar impune această soluție, trebuie să reconsidere decizia și, în cadrul Senatelor, să stabilească pe baza unor argumente temeinice, de fond, dacă vor continua fizic sau online”, transmite Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Studenții spun că experiența învățământului în perioada pandemiei poate fi fructificată și vor ca certificarea pentru învățământ hibrid să primească cât mai repede undă verde din partea ARACIS.
[eadvert]
Reprezentanții studenților vor în continuare să discute cu Ministerul Educației, care să permită un procent de activități didactice care se pot desfășura în mediul online. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu anunța că forma de învățământ hibrid va fi cuprinsă într-o nouă lege a Educației pentru a deveni legală. El consideră că trebuie „valorificate progresele din perspectivă digitală”.
Vă reamintim că România a ieșit pe 9 martie din starea de alertă, fapt care a dus la renunțarea la orice fel de restricții, inclusiv în școli. Elevii și studenții au avut posibilitatea de a reveni chiar din următoarea zi în bănci. Trecerea, însă, a fost privită de elevi și cadrele didactice ca fiind mult prea bruscă. În cazul elevilor, la Timișoara, au început să apară focare de Covid-19 după relaxarea măsurilor, autoritățile îndemnând la prudență.
Citiți principiile noastre de moderare aici!