Potrivit datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), veniturile totale medii lunare pe o gospodărie s-au ridicat la 8.255 lei, echivalentul a 3.299 lei pe persoană.
Acestea au crescut cu 0,5% pe gospodărie și 0,7% pe persoană față de trimestrul II 2024. Comparativ cu aceeași perioadă din 2023, veniturile totale medii lunare pe gospodărie și pe persoană au înregistrat o creștere semnificativă de 13,1%.
Din această sumă, veniturile bănești au fost principalele surse, atingând 7.725 lei lunar pe gospodărie (3.088 lei pe persoană), în creștere cu 1,2% față de trimestrul II 2024. Pe de altă parte, veniturile în natură au scăzut cu 7,8%, ajungând la 529 de lei lunar pe gospodărie (211 lei pe persoană).
Salariile brute și alte drepturi salariale au rămas principala sursă de venit pentru gospodării, reprezentând 66,3% din veniturile totale, deși ponderea acestora a scăzut ușor cu 1,5 puncte procentuale față de trimestrul II 2024. Prestațiile sociale au continuat să joace un rol important, contribuind cu 21,2% din veniturile totale ale gospodăriilor.
Cheltuielile pentru educație, cele mai scăzute din totalul cheltuielilor lunare
Cheltuielile totale medii lunare ale populației în trimestrul III 2024 au fost de 7.012 lei pe gospodărie (2.803 lei pe persoană), reprezentând 85% din veniturile totale. Aceste cheltuieli au crescut cu 92 de lei pe gospodărie față de trimestrul II 2024 și cu 9% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Principalele destinații ale cheltuielilor au fost consumul (61,1% din totalul cheltuielilor), urmate de transferurile către administrația publică și bugetele asigurărilor sociale (32,4%) și de acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (1,8%).
Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice, în valoare de 1422 de lei pe gospodărie, au reprezentat o pondere semnificativă în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,1%). Acestea sunt urmate de cheltuielile lunare destinate locuinței, apei, electricității, gazelor și altor combustibili, care se ridică la 604 lei pe gospodărie, având o pondere de 14,1% în cheltuielile totale de consum medii lunare.
În continuare, cheltuielile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte au fost de 334 de lei pe gospodărie, reprezentând 7,8% din totalul cheltuielilor medii lunare, iar cheltuielile pentru băuturile alcoolice și tutun au ajuns la 308 lei pe gospodărie, cu o pondere de 7,2%.
Cel mai scăzut nivel al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor a fost înregistrat pentru educație, cu doar 11 lei pe gospodărie (0,3% din cheltuielile totale de consum medii lunare).
Urban vs. Rural
Un alt aspect semnificativ care reiese din datele INS este diferența semnificativă între veniturile și cheltuielile gospodăriilor din mediul urban și cele din mediul rural. Astfel, veniturile totale medii lunare pe gospodărie au fost de 9.188 lei în mediul urban, de aproape 1,3 ori mai mari decât în mediul rural, unde veniturile au fost de 6.894 lei pe gospodărie.
Ponderea salariilor brute și a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost mult mai mare în mediul urban (72,5%) decât în mediul rural (56,2%).
Pe de altă parte, în mediul rural, veniturile din prestații sociale au avut o pondere mai mare (22,3%) decât în mediul urban (19%), iar veniturile în natură au fost de 10,6%, de aproape trei ori mai mari decât în mediul urban.
În ceea ce privește cheltuielile, gospodăriile din mediul urban au cheltuit, în medie, 7.788 lei pe lună, de 1,3 ori mai mult decât cele din mediul rural, unde cheltuielile au fost de 5.756 lei pe gospodărie. De asemenea, ponderea cheltuielilor pentru impozite, taxe și contribuții a fost mult mai mare în mediul urban (35,7%) comparativ cu mediul rural (27%).
Trimite articolul
XFaceti syayistici cu banii cheltuiti de guvernul infractor,prin deturnarea fondurilor din PNNR.Va fi o lectie de economie predata la facultatile de resort la nivel mondial.Lasati oamenii sa traiasca liberi nu-i mai bagati in ststistici. !