Update 3
Țările UE au votat pentru admiterea Croației în spațiul liber Schengen din 1 ianuarie 2023, votul a fost separat de cele pentru Bulgaria și România, transmite jurnalistul Jack Parrock, aflat la fața locului, la Bruxelles.
Mediafax transmite că „Austria a blocat aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Croația a primit undă verde”. Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, spațiul fără pașapoarte care a eliminat controalele la frontieră între marea majoritate a statelor membre ale UE. Olanda a susținut candidatura României, dar s-a opus celei a Bulgariei. Croația, însă, a primit sprijin unanim și va adera la spațiul Schengen începând cu ianuarie 2023.
Update2
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, scrie G4Media. „Teoretic, votul contra al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, or Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei”, scrie pagina de media.
Update1
Între scenariile alternative care se vehiculează în timpul ședinței, este și acela că România să adere la spațiul aerian Schengen din martie, așa cum se stabilise deja anterior, și mutarea datei pentru aderarea la spațiul terestru și maritim, pentru octombrie 2023. De altfel, ca o variantă clasică de a comunica un eșec ca pe o victorie, oficialii români, în frunte cu ministrul de Interne, Lucian Bode, au anunțat că targetul României este accesul în Schengen în 2023, fără să insiste pe 1 ianuarie 2023.
Astfel, până în octombrie, s-ar putea pune în operă măsuri care să ofere garanțiile de securitate cerute de Austria, respectiv alocarea de resurse pentru controale mai ferme la frontiere. Săptămâna viitoare va avea loc întrunirea Consiliului European, ocazie cu care șefii de state și guverne să decidă politic aderarea, dar în etapele stabilite în consiliul JAI. Astfel, o mică victorie ar fi că aceia care călătoresc pe calea aerului în țările Schengen, intră în țară fără controale în aeroporturi.
Pe surse, a ieșit informația că delegația Germaniei ar fi amenințat că, dacă nu se acceptă accesul României, ar vota contra accederii Cehiei în Schengen, transmite Digi24.
„Încă se discută, se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI, de miniștri de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii, și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a spus, marți, președintele Klaus Iohannis.
[eadvert]
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România „va merge până la capăt”.
„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. (…) Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă.
Aderarea României la spaţiul Schengen se poate face doar dacă există unanimitate.
În acest moment Austria este singura ţara ce se opune aderării.
Viena invocă problema imigranţiilor ce ajung în Austria, fără să fie înregistraţi înainte de alte state. Totuşi, România şi Bulgaria nu sunt rute preferate de migranţi care aleg cu precădere Balcanii de Vest.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marţi, înainte de summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, că guvernul de la Viena nu e de acord cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au sărit graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul austriac Nehammer.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XAtat Austria cat si Olanda nu au decat sa suga acadeaua!
Daca chiar va pasa ar trebui boicotate toate produsele si companiile din tarile respective iar prima in care trebuie lovit este Austria. Sa vedem totusi cati o sa renunte la concedii in Austria mai ales acum ca vine perioada targurilor de Craciun si a turismului pentru ski.
Va spun eu …..nimeni pentru ca pana la urma suntem o tara in care prostia primeaza si chiar daca acum pare nedreapta aceasta decizie totusi avem o imagine de cacao pe care tot noi ne-am facut-o dealungul anilor!
-
Dacă sa arăți buletinul odată pt a ieși din tara e deranj prea mare, atunci nu ieșiți.
-
Atât ai priceput tu că înseamnă Schengen-ul? Vai de tine! Du-te și te dă cu trotineta.
-
-
Romanul ca Ivanov nu are ce cauta în Schengen. Nucet e mai aproape.
Ca raspuns la ce au votat europenii si Romania ar putea vota un roexit dar nu au nici puterea nici intelegerea necesara. Aderarea la eu a costat prea mult . A mai intors nu o data in istorie Romania armele acum ar fi dinou momentul. Unirea celor din est ar cam pune in c.. pe westicii care se cred smecheri. Fratele rus nu este chiar o ciuma rea cand ne gandim in secolul trecut a fost cel care a sustinut mai multe tari(desigur nu e bine ca o tara mica si slaba sa te aliezi cu nici o tara puternica atat sua cat si rusia isi sustin doar interesele proprii iar cei mici sufera in tot deauna) cel mai destep ar fi neutralitatea care aduce doar beneficii si nu subjuga popoarele.
Adică așa cum s-a mai întâmplat în istorie vestul ne lasă la ruși . După ce le-am dat tot acuma fac pipi pe noi.
Bai adevarul este ca nu merita Romania, este corupta pana in maduva osoasa a lui Werner. Si da, am primit ceea meritam. Nimic mai mult sau mai putin….
-
taci in mta de 1diot!
Degeaba a umblat Ciolannis si gasca prin Bruxelles cu capul plecat si cu coada intre picioare ca tot pe dinafara am ramas 🙁
-
Ciolanis nu a vândut țara, dacă erai mai atent in ultimele zile, reprezentanții OMW au avut o întâlnire cu Ciolanis , ar fi dorit modificarea legii offshore și resursele din M. Neagră, Ciolanis a spus nu. Nu mai suntem în BANAN ca pe vremea lui Iliescu Ilici.
Tot romanul vrea in Schengen. Sa imi spuna si mie cineva cateva din beneficiile intrarii, in afara ca nu mai stai la vama.?! Cei mai castigati vor fi tiristii ca nu fac cozi interminabile, si romanii plecati din tara cand revin de sarbatori ! In rest ce beneficii mai avem ? Gunoiul adus in tiruri de prin alte tari cine il mai opreste atunci ?! Sincer sa fiu pentru mine nu este o rupere de lume ca nu suntem in Schengen! Cu buletinul tot circuli pe unde vrei in Europa!!! Avem noi mai serioase probleme in tara de rezolvat decat aderarea!!!
Nu e o noutate ca Austria ne calca in piceoare. Nea calcat pe gat sute de ani alaturi da prieteni lor de la rasarit! Ungaria si Rusia , doar jocul lor il face! Va veni si vremea noastra. Eclesiastru cap 3; fiecare lucru isi are vremea lui! Asa ai facut asa ti se va face. Ude este azi inperiul Hazburgic? La gunoiul istoriei! Ce a mai ramas din ce au fost? Ce-a ce vedeti ! Asa ca coata se invarte pe toate obezile. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania, care cu voia Lui nu va pieri dupa cum vrea caine sa moara.
-
Tot la tratament la psihiatrie, ai net si acolo ? 🙂
Mda, ce necaz mă duc pe la OMV să beau un Red Bull. Poate fac și plinul dacă tot se zvonește că nu e agomerat. Că mâine trag o fugă pe la Parndorf
asta merita astia sintem