Un mod excelent de a petrece timp cu familia sau cu prietenii, la munte, la aer curat, schiatul este o activitate fizică extrem de benefică, putând fi practicat de la o vârstă fragedă până la anii senectuții, austriecii spunând că dacă poți umbla, atunci poți și schia.
[eadvert]
Într-un final a realizat și Ministerul Educației importanța acestui sport în rândul tinerilor, poate și la presiunea asociațiilor de hotelieri și cabanieri, reitroducând vacanța din februarie, denumind-o chiar Vacanța de schi. E în regulă, avem zile libere pentru schiat. Ce facem cu ele, unde mergem? Aradon.ro a făcut un inventar al ofertei de schi din țară și din Europa.
În România
Cea mai accesibilă variantă de a practica acest sport este, cu siguranță, în țara noastră, la doar câteva ore distanță de Arad având parte de pârtii bine întreținute și de cazare la prețuri decente.
Prima opțiune este Straja, la peste 300 km de Oradea, cu un domeniu schiabil, în condiții ideale de vreme, de aproape 26 de kilometri și 11 instalații de transport pe cablu. Costul unei cartele pentru o zi de schi este de 160 de lei, scăzând în cazul achiziţionării pentru mai multe zile, ajungând la 120 de lei pentru o zi, dacă perioada este de 5 zile. Cazarea se poate găsi de la 70 lei pe noapte, oferta pentru masă e și ea la prețuri decente.
Șureanu, la aproximativ 350 de kilometri de Oradea, e unul dintre cele mai noi domenii schiabile din România, oferă un peisaj de poveste și aproximativ 12 kilometri de pârtii întreținute. Mulți alți kilometri de schiat pe zăpadă proaspătă, în afara pârtiilor, sunt la dispoziția schiorilor avansați, zona nu e nerecomandată începătorilor sau celor fără un echipament de protecție adecvat. Prețul skipass-ului este de 180 de lei pe zi sau 500 de lei pentru 3 zile. Un neajuns: cazarea e disponibilă la câțiva kilometri de instalațiile de cablu.
Muntele Mic, la aproximativ 290 de kilometri de Oradea, este o destinație de iarnă pentru iubitorii schiatului, dispunând de circa 10 kilometri de pârtii. O zi de schi costă 130 de lei pe persoană, iar cazarea, în condiții foarte bune, dar la prețuri peste medie, trebuie rezolvată din timp. Parcarea poate constitui o problemă. E un loc iubit de schiori, dar, din păcate, prea des inundat de ceață.
Arieșeni, în Bihor și Alba, rămâne, în ciuda faptului că dispune de doar 3 kilometri de domeniu schiabil, unul dintre cele mai frecventate locuri de schi. Pârtiile, chiar dacă sunt una lângă alta, se află în două județe diferite, poate din această cauză aveți nevoie de cartele diferite, ceea ce nu este nici comod, nici ieftin. Cazarea însă, nu reprezintă deloc o problemă, prețurile sunt decente, iar mâncarea din zonă e foarte bună. Prețul unei urcări este de 12 sau 25 de lei, depinde de… județul în care se află pârtia.
Păltiniș e o stațiune consacrată pentru iubitorii sportului de iarnă, chiar dacă având cu puțin peste 4 kilometri de pârtii și acestea împărțite în două zone diferite, a fost întrecut de noile amenajări pentru schi din țară. Farmecul zonei, altitudinea, condițiile excelente de cazare și masă, sunt probabil motivele pentru care schiorii scot din buzunar 160 de lei pe zi pentru fiecare din cele două zone.
Parâng oferă 8 kilometri de pârtie și de mulți alți kilometri pentru iubitorii de free riding, adică de schiat în afara zonelor amenajate. Din păcate, proasta infrastructură a instalațiilor de cablu, precum și orarul scurt de funcționare a acestora, face ca această frumoasă zonă să nu fie pusă în valoare așa cum ar merita.
Transalpina, cu cei peste 7 kilometri de pârtii ușoare și medii, poate reprezenta alegerea ideală pentru petrecerea unei zile relaxante la schi, imaginea lacului Vidra completând un peisaj fabulos. Un mare minus însă îl constituie lipsa facilităților de cazare, care afectează confortul turiștilor. Cardul care vă asigură accesul pe pârtii costă 170 de lei pentru o zi.
Rânca pune la dispoziție puțin peste 3 kilometri de domeniu schiabil format din 5 pârtii relativ scurte, de aceea locul este mai apreciat de cei mai puțin inițiați. Cazare și masă în condiții bune, la prețuri decente. Pentru o zi de schi trebuie să achitați 120 de lei.
Acestea ar fi principalele zone de schi disponibile cu mașina și care să ofere satisfacție practicanților acestui sport. Alte variante sunt în Maramureș, la Cavnic, Șuior sau Borșa, zone cu pârtii de câțiva kilometri, dar la o distanță puțin mai mare, cu prețuri cuprinse între 150 și 170 lei pentru o zi de schiat.
Cei mai cu dare de mână pot încerca Valea Prahovei sau Poiana Brașov, dar acolo prețul folosirii instalațiilor este comparabil cu cel din Austria, fiind între 200 și 250 de lei pe zi, adică 40 – 50 de euro.
În afara României
An de an, crescânu-le nivelul de practicare, tot mai mulți români încearcă pârtiile din afara țării. Domeniile schiabile sunt mult mai mari, de exemplu sunt stațiuni austriece sau franceze care dispun de mai mulți kilometri de pârtii decât toate zonele de schi din România la un loc. Până acum doi ani, Ucraina reprezenta o variantă ieftină și la îndemână, cu pârtii bine întreținute, cu mâncare gustoasă și cazare ieftină. Iată care sunt țările în care puteți beneficia de o vacanță de iarnă memorabilă.
Bulgaria. Principalele stațiuni montane, Borovets, Bansko, Pamporovo și Chepelare folosesc în cea mai mare parte instalații moderne, atât pentru urcatul schiorilor, cât și pentru întreținerea zăpezii. O masă de prânz vă costă aproximativ 15 euro, iar pentru o zi de schi trebuie să plătiți cam 35 de euro, adică 175 de lei.
Serbia. Kopaonik este o stațiune deja cunoscută multor schiori care aleg să se bucure de 55 de kilometri de zăpadă bătută, perfectă pentru toate nivelurile de schiat. Prețurile pentru cazare sunt decente, mâncarea excelentă, putând savura un prânz la doar 10 euro. Cu siguranță este o destinație care merită încercată.
Slovenia. O țară mică și cochetă, care așteaptă schiorii cu peste 260 de kilometri de pârtii și 183 de instalații pe cablu, vă poate oferi o vacanță de iarnă de neuitat, în condiții bune, dar nu foarte ieftine. Cel mai mare domeniu schiabil se află lângă Maribor, are 35 de kilometri de pârtii amenajate și poate fi accesat cu mașina în 7 ore, având avantajul că peste 90% din drum se face pe autostradă. Cei mai experimentați pot încerca Kranjska Gora, stațiune care găzduiește în fiecare an o etapă a Cupei Mondiale de schi alpin.
Slovacia. Zona Tatra Înaltă cu cei aproape 50 de kilometri de domeniu schiabil, incluzând aici și cei 4 kilometri din Zakopane (Polonia) este o destinație agreată de arădeni, putându-se ajunge rapid cu mașina. Costurile distracției pe pârtie au crescut în ultimii ani, skipass-ul pentru o zi costând între 35 și 55 de euro, iar pentru o porție de mâncare trebuie să cheltuiți între 15 și 25 de euro.
Austria. A fost și rămâne cea mai populară destinație de schi pentru arădeni, în afara țării. Nenumărate stațiuni pentru practicarea sporturilor de iarnă, mii de kilometri de pârtii amenajate ca la carte, sunt 17 stațiuni care dispun de peste 100 de kilometri de pârtii și 5 stațiuni al căror domeniu schiabil depășește 200 de kilometri, locuri de cazare pentru toate gusturile și buzunarele, sunt atribute care mențin țara din Alpi pe primul loc în topul preferințelor. Prețul unui card pentru o zi de schi este situat între 20 și 60 de euro, în funcție de zonă și de numărul și lungimea pârtiilor. Nenumărate baruri și resturante, pe pârtii sau la baza acestora, facilități de spa și zone de shopping fac din vacanța la schi în Austria o experiență completă, ce-i drept, una nu ieftină.
Italia. Dolomiții sunt poate cea mai frumoasă zonă schiabilă din Europa și cu siguranță cea mai însorită. Schiatul este o plăcere, iar cei mai avansați pot încerca Sella Ronda, un circuit de aproape 30 de kilometri, făcut într-o singură zi, care trece prin cinci localități montane. În mod cert, o destinație care din punct de vedere financiar nu este la îndemâna oricui.
Alte două destinții europene, unde însă pentru a ajunge e mai ușor cu avionul, ar fi Franța, cu stațiuni celebre, având mii de kilometri de pârtii amenajate și condiții excepționale de cazare și masă, și Spania, unde merită experiența de a schia dimineața, iar după-masa să faci o plimbare, în tricou, pe malul mării.
Crește în fiecare an numărul schiorilor și numărul zonelor amenajate pentru acest sport, dar, din păcate, vremea tot mai călduroasă reduce drastic numărul zilelor în care poate fi practicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!