Parlamentul European a adoptat, joi, cu 505 voturi pentru, rezoluţia sa referitoare la Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen.
„A sosit momentul ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înainte de votul din plenul legislativului european.
„Luând în calcul numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, solicită insistent Consiliului să-şi onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene şi să permită acestor ţări să se alăture, cu drepturi depline, spaţiului de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne; Parlamentul European este pregătit, atunci când este consultat de Consiliu în conformitate cu articolul 4 din Actul de aderare, să-şi exprime opinia cu privire la aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Croaţia; consideră că solidaritatea şi responsabilitatea sunt de datoria tuturor şi că viitorul spaţiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare”, se arată în raportul prezentat Parlamentului European.
Parlamentul European declară că statele membre ar trebui să restabilească rapid libera circulaţie în spaţiul Schengen
[eadvert]
România salută rezoluţia votată în Parlamentul European
Ministrul de Interne Lucian Bode susţine că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi este încrezător că se vor face paşi concreţi cât mai curând pentru adoptarea deciziei.
Ministerul de Interne din România salută rezoluţia votată de Parlamentul European în urma dezbaterilor care au precedat votul şi care au evidenţiat, o dată în plus, sprijinul acestei instituţii şi al Comisiei Europene pentru aderarea României, precum şi a Bulgariei şi Croaţiei, la spaţiul Schengen, solicitând extinderea Schengen cu aceste state.
„Sunt încrezător că vom face paşi concreţi spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spaţiul Schengen. România are un rol esenţial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE şi drepturile de care beneficiază. După cum bine ştiţi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi continuă să menţină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii”, a declarat Lucian Bode, ministrul de Interne.
Potrivit MAI, România şi-a menţinut permanent obiectivul legat de aderarea la spaţiul Schengen şi a reiterat solicitarea de a se parcurge paşi concreţi spre definitivarea acestui proces, prin adoptarea cât mai rapid a Deciziei privind aderarea la Schengen, în cursul acestui an.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XAşteptãm cãpşunari nordici.
Pe şoselele şi aeroporturile degeaba, vor putea fi montate panouri solare.
Ce vor patii spagarii de la frontiere…saracii raman fara obiectul muncii unguri incep sa se impuste unu pe altul gata cu cozile de tiruri gata vu marlania ungureasca si romaneasca isi pot duce calculatoarele la remat
-
Amin !
Schengen??!!! Noi nu intrăm în Schengen nici peste 10 ani, o țară de 2 bani, cu mita / corupția la ordinea zilei. Europenii cunosc foarte bine acest aspect.
Iti da voie in Shemgem , ca no sa mai transporti nimic de sama rutier , ca motorina si benzina pe sponci , motoare termice pe fosil in curand la fel , ideea e ca nu mai au ei ce face cu infrastructura lor , tu nici n-ai avut niciodata , si cand o sa ai o sa fie pidijaba , Olanda nu a mai investit 10 euro in 10 ani in autostrazi , nu mai e 1990 , si ce port era Rotterdam …
dupa principiul 3 in + si 4 degeaba .
Se va vota cu amendament: doar Croația va fi admisă, noi și bulgarii nu… Controlul frontierelor nu se vrea a fi înlăturată mai ales din cauza imigranților. Și oricum în perioada asta de pandemie aproape continuă peste tot se revine la controlul frontierelor…