Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) este mulţumită de meţinerea Pilonului II şi anul viitor. Pe de altă parte, APAPR nu este de acord cu scăderea cotei de contribuţii.
După ce au experimentat în trei etape înghețarea contribuției la Pilonul II, românii se confruntă acum cu scăderea acesteia și, implicit, cu reducerea semnificativă a economiilor lor pentru pensie.
„APAPR salută menținerea actualei arhitecturi a Pilonului II, dar atrage atenția că reducerea procentului de contribuții la 3,75% va afecta pensiile viitoare a milioane de români”, transmite asociaţia.
Pilonul II, pârghie de siguranţă
APAPR a luat la cunoștință privind decizia autorităților de a păstra sistemul de pensii obligatorii Pilon II în actualul cadru legal.
„Sistemul de pensii private Pilon II este o importantă pârghie de siguranță pentru viitorii pensionari și, în același timp, un factor de stabilitate în economia românească. Suntem convinși că soliditatea sistemului, demonstrată în cei zece ani de la înființare, prudența și responsabilitatea cu care sunt administrate economiile românilor, precum și profesionalismul administratorilor au fost reflectate în analizele realizate de autorități, susținând astfel decizia de a menține actuala structură a Pilonului II”, susţin reprezentanţii APAPR.
Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private.
Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital.
La sfârșitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei.
„Potrivit unor studii independente realizate de către instituții precum OECD și Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene”, informează APAPR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!