Judecătoria Buzău a obligat Spitalul Judeţean Buzău la plata a 500.000 de euro ca daune morale unui bărbat, care a suferit o inflamaţie a organului sexual, după niște proceduri greșite de montare a unei sonde urinare. Ulterior, medicii de la un alt spital au fost nevoiţi să-i amputeze bărbatului penisul pentru a-i salva viaţa.
Conducerea Spitalului Judeţean Buzău a anunţat că va contesta verdictul instanței.
„Mi se pare inacceptabilă suma solicitată de partea vătămată”, a declarat Claudiu Damian, managerul unității medicale, pentru Agerpres.
Instanța a absolvit de răspundere penală medicii chemați în proces de buzoian, ca urmare a prescrierii faptelor. I-a obligat, însă, la plata de daune, în solidar cu spitalul.
Medicii și spitalul
Instanța „admite acţiunea civilă formulată de partea civilă (…) şi obligă pe inculpaţii A.C, C.I şi C.I în solidar, în solidar şi cu părţile responsabile civilmente, în limita sumei de 5.000 euro pentru inculpata A.C şi a sumei de 5.000 euro pentru inculpatul C.I. şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, la plata sumei de 500.000 euro, la cursul euro BNR din ziua plăţii efective, cu titlu de daune morale. Obligă pe fiecare dintre inculpaţi la plata cheltuielilor judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi părţile responsabile civilmente”, se arată în decizia Judecătoriei Buzău.
Pacientul, un fost militar, a spus că este mulţumit de decizia instanţei de judecată, dar a spus că starea sa de sănătate s-a degradat iremediabil după intervenția greșită.
„Sunt mulţumit faţă de cât am suferit şi cât am pătimit. Starea mea de sănătate s-a degradat cu diabet, am făcut şi diabet, stare de anxietate. Acum sunt dependent de insulină. Nu cred că se mai repară ceva. Anul acesta de Crăciun se împlinesc 9 ani de la prima intervenţie chirurgicală de la Buzău”, a declarat bărbatul, pentru Agerpres.
„Vă daţi seama că indiferent de suma de bani pe care ar putea-o primi într-un astfel de caz, suferinţele pe care le-a îndurat şi pe care le îndură, pentru că din păcate traumele sunt de ordin psihic, nu numai fizic, vor mai dura şi rămâne un marcaj pentru toată viaţa domniei sale. (…) Atât timp cât instanţa de control constituţional a decis în ceea ce priveşte intervenirea prescripţiei nu o voi ataca, nu aş face decât să tergiversez. Nu mai puţin de 8 ani s-au împlinit de la debutul acestui proces”, a declarat avocata Cristina Moiseanu, pentru Agerpres.
Conducerea Spitalul Județean Buzău va contesta, însă, decizia instanței. Situația buzoianului Costică Maroleanu a fost expusă pe larg în presa internațională, la inițierea procesului, în 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!