„E un mic rechin de Marea Neagră (câine de mare, spiny dogfish) – Squalus acanthias – singura specie de rechin de la noi, inofensiv, un pic dezorientat”, a postat biologul Adrian Bîlbă în online.
Un rechin filmat în zona Portului Constanța, înotând la mică adâncime. Biologul Adrian Bîlbă a explicat că acesta este o apariție rară în zonă chiar și iarna, iar vara evită apele puțin adânci pentru că preferă temperaturile scăzute.
„Are 90 de centimetri, este inofensiv, nepericulos. Se hrăneşte cu peştişori, trăieşte pe fundul apei în zonele mai adânci şi nu ne deranjează cu nimic”, scrie G4Media.
Adrian Bîlbă a mai arătat că iarna ajunge în zona țărmului strict din motive reproductive.
“Încă de pe vremea când era mai rece, Marea Neagră avea rechini, fireşte, are şi acum acest rechin, acest câine de mare, Squalus acanthias, ce trăieşte la ape adânci, mai reci, nu prea vine la mal din cauză că nu-i place apa caldă. Iarna însă vine mai ales din motive reproductive, se formează perechile şi sunt importanţi acum să se aleagă, să se înţeleagă şi să se reproducă. Vin şi pe la mal câteodată şi sunt şi pescuiţi în această perioadă. Femelele, conform legii, este obligatoriu să le dai înapoi drumul la apă, doar masculii se pot reţine”, a afirmat biologul.
„Câinele de mare”, cum e cunoscută între pescari această specie, poate fi întâlnit în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului și apele reci din Atlantic și Pacific. În Marea Neagră, se află una dintre cele mai mari populații de rechini din acest gen. Spre deosebire de rechinii oceanici, este total inofensiv pentru om.
Câinele de mare are o talie mică. La maturitate masculii ajung la 1-1,5 m, femelele până la 1,7 m, iar greutatea între 6-14 kg.
Trimite articolul
XSigur nimeni nu ar asocia denumirea de spiny dogfish acestui rechin.