Cei considerați lideri ai rețelei, un marocan de 40 de ani, rezident în România, și soția lui de 35 de ani, din Oradea, au primit fiecare aproape 5 ani de închisoare, iar alți trei bărbați, care aveau rolul de șoferi pentru grupurile de africani, au fost trimiși după gratii pentru perioade cuprinse între 2 ani și 4 luni și 3 ani și 4 luni.
[eadvert]
Cea mai mare pedeapsă – 7 ani de detenție – a încasat-o un bărbat acuzat că ar fi vândut droguri în Oradea, dar și unor membri ai grupării de traficanți de migranți.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Migranți transportați cu mașini închiriate
Investigațiile DIICOT Oradea au arătat că gruparea infracțională ar fi fost constituită în februarie 2023 de către soții Tamedaht. Anchetatorii susțin că cei doi racolau migranți doar de origine marocană, care aveau permis de ședere în România. De altfel, Aziz Tamedaht ar fi fost surprins întâlnindu-se cu potențialii „clienți” în zona spațiilor de cazare frecventate de persoanele de origine africană.
Marocanii care voiau să ajungă ilegal în Italia erau apoi adăpostiți în diferite locuri de gruparea de traficanți, ai cărei lideri organizau transportul acestora peste graniță, cu ajutorul unor șoferi racolați din Oradea.
Aceștia foloseau mașini închiriate de la diferite firme și îi preluau pe cetățenii africani din locurile indicate de Alexandra Tamedaht. Procurorii DIICOT arătau că membrii grupului care aveau ca sarcină transportul migranților îi duceau pe aceștia „în autoturismele închiriate până la aproximativ un kilometru de punctele de trecere a frontierei, după care le indică acestora traseul de urmat pe zona verde, iar apoi aceștia sunt preluați de către membrii grupării, în Ungaria. Ulterior, sunt transportați până în Italia, în zona localităților Monfalcone și Trieste.”
Pentru fiecare migrant transportat, șoferii primeau câte 1.000 de euro.
Cum încercau șoferii să fenteze controalele Poliției
Pe lângă faptul că asigura transportul migranților, unul dintre membrii grupului, Bogdan Dacian Ionuț, ar fi racolat și alți doi șoferi, care au primit apoi acceptul liderilor rețelei. Anchetatorii au descoperit că unul dintre aceștia, Zsolt Florian, chiar ar fi insistat să fie primit în rețea pentru a-i transporta pe migranți. În unele cazuri, șoferii erau găsiți prin intermediul rețelelor sociale.
Din interceptările telefonice, procurorii DIICOT Oradea au aflat cum proceda unul dintre șoferi pentru a scăpa în cazul unor controale ale autorităților din Ungaria: „Le dă migranților suma de 100 de euro pentru a rămâne amprentele acestora pe ei și are întotdeauna în autoturism o pancartă cu «Italia», pentru a putea motiva în cazul unui control al poliției din Ungaria că a luat persoanele din autoturism la «stop» și că pentru transportul acestora a încasat suma de 100 de euro de la fiecare.”
Același șofer susținea că face acest gen de transport doar cu autoturisme în care ducea cel mult patru migranți o dată, riscul de a fi oprit de Poliție fiind astfel mult mai mic.
Anchetatorii au observat că toți membrii grupării discutau telefonic între ei, se cunoșteau și aveau o relație de prietenie: „Cunosc detaliile fiecărui transport de migranți efectuat de oricare dintre ei, făcând referire și la sumele de bani încasate de fiecare, luând legătura telefonică și povestindu-și cele întâmplate după efectuarea transporturilor de migranți”, se arată în rechizitoriul DIICOT Oradea.
Șase transporturi de migranți făcute între martie și august 2023 au fost dovedite de autoritățile judiciare. Acestea au mai aflat că Alexandra Tamedaht era cea care ridica sumele pe care migranții marocani le achitau prin intermediul serviciilor de transfer de bani.
Arestați după percheziții ale DIICOT și BCCO
Liderii grupului și alți trei membri au fost arestați în urma a nouă percheziții făcute în Oradea, în septembrie 2023, de polițiștii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul BCCO Oradea, alături de un procuror DIICOT. Atunci au fost găsite 14 sigilii destinate sigilării transportului de mărfuri, 22 de telefoane mobile, două laptop-uri, documente și înscrisuri, aproape 6.000 de euro și 6.400 de lei, dar și droguri.
Prin sentința dată miercuri, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Aziz Tamedaht la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru constituirea unui grup organizat și trafic de migranți. Soția lui a primit 4 ani și 9 luni de detenție, în cazul ei fiind reținută și infracțiunea de deținere de droguri, după ce asupra ei a fost găsit, la
perchezițiile din septembrie 2023, un pliculeț cu hașiș. Ambii sunt în prezent arestați, bărbatul fiind în Penitenciarul Oradea, iar partenera sa, în cel din Arad.
Doi șoferi puși sub control judiciar au fost condamnați la câte 2 ani și 4 luni de închisoare, cu executare, în timp ce Bogdan Dacian Ionuț, care a fost acuzat că a racolat mai mulți conducători auto pentru rețea, a fost trimis după gratii pentru 3 ani și 4 luni.
Aflat în stare de arest preventiv, Dorin Crișan a fost condamnat la 7 ani de detenție pentru că „în perioada august- septembrie 2023 în repetate rânduri și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale a procurat, deținut în vederea vânzării și a vândut droguri de risc și mare risc”, mai precis CMC și cannabis.
Trimite articolul
XMigranti care nu au loc de munca in tara ar trebui expulzati, de ce naiba trebuie sa primim migranti care nu vor sa munceasca ci sa comita infractiuni, totoi trebuie repatriati in tarile lor de origine.