Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat de urgenţă Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti(ISMB) să dispună suspendarea din funcţie a directoarei şcolii Gimnaziale Nicolae Titulescu din Sectorul 1 al Capitalei pentru modul în care a gestionat a doua situaţie în care un elev în vârstă de 8 ani a fost violat în toaleta şcolii.
[eadvert]
FACIAS solicită Guvernului şi Parlamentului României să modifice legislaţia cu privire la infracţiunile comise de minori şi faţă de actele de violenţă comise în şcoli.
Opinia publică a fost zguduită la începutul săptămânii de cazul incredibil al băieţelului violat de două ori în decursul a doi ani în toaleta Şcolii Nicolae Titulescu din Bucureşti. Părinţii celorlalţi copii din şcoală au aflat astfel tragedia cu repetiţie prin care a trecut micuţul, dar şi despre disperarea unei mame care a trebuit să îşi mute copilul la altă şcoală.
Concret în 2022 copilul care avea 7 ani este violat în toaletă de un altul de 11 ani. Mama face plângere la poliţie, dar în urma anchetei se stabileşte că făptuitorul nu poate răspunde penal deoarece nu a împlinit vârsta de 14 ani. De asemenea el nu poate fi nici exmatriculat pentru că legea obligă la absolvirea a minimum 10 clase. Aşa că respectivul este mutat la altă şcoală. Un an mai târziu, acelaşi copil este violat în toaleta aceleiaşi şcoli de un alt copil mai mare. Mama face plângere la poliţie şi iar directoarea nici nu mai bagă în seamă de această dată. Aşa că mama reuşeşte să-şi mute copilul agresat la altă şcoală.
În perioada 2022 – 2023, conducerea Şcolii Nicolae Titulescu nu a informat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti despre ce s-a întâmplat în şcoală şi nu prezentat mamei copilului violat nicio concluzie a vreunei anchete interne cu privire la situaţia reclamată în 2023.
Ca urmare a acestei atitudini a conducerii care, indirect, pune în pericol pe toţi copiii din această şcoală, FACIAS solicită ISMB suspendarea de urgenţă din funcţie a directoarei şcolii Gimnaziale Nicolae Titulescu.
Legea trebuie schimbată
FACIAS solicită, de asemenea, Guvernului şi Parlamentului României introducerea în legislaţie a sancţiunilor penale (amenzi penale, munca în folosul şcolii) pentru părinţii ai căror copii comit fapte penale grave(fapte cu violenţă) înaintea împlinirii vârstei de la care pot răspunde penal. Această măsură ar implica o responsabilizare suplimentară a părinţilor care ar fi motivaţi să încerce să prevină aceste situaţii.
FACIAS solicită şi introducerea în legea educaţiei posibilitatea de exmatriculare a elevilor care comit fapte penale cu violenţă. Reînscrierea ar putea posibilă în funcţie de gravitatea faptei şi doar dacă părinţii demonstrează elevul a fost evaluat din punct de vedere psihic de către un psiholog clinician şi că este înscris la un program de psihoterapie.
FACIAS solicită introducerea obligativităţii şedinţelor de psihoterapie pentru elevii care comit fapte acte de bullying, dar şi pentru părinţii acestora. Până nu se înscrie la aceste şedinţe, copilul nu ar mai trebui primit în şcoală.
Ministra trimite corpul de control
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că va trimite Corpul de control al ministerului la Şcoala “Nicolae Titulescu”, unde un copil ar fi fost abuzat sexual de un coleg, pentru a avea şi un punct de vedere suplimentar.
„Una dintre principalele misiuni ale conducerii şcolii este asigurarea unui climat de siguranţă atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Imediat ce am fost notificaţi, am discutat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care a avut un control la faţa locului. Ne-a remis un raport în această dimineaţă. În plus, am decis ca începând de astăzi să trimitem Corpul de control al Ministerului Educaţiei pentru a avea şi un punct de vedere suplimentar, obiectiv, în aşa fel încât să ne asigurăm că toate procedurile cu privire la prevenirea şi adresarea cazurilor de violenţă în şcoli sunt respectate”, a declarat Deca, la conferinţa de închidere a proiectului „Consolidarea guvernanţei învăţământului preuniversitar din România”.
Potrivit ministrului, raportul conţine o serie de constatări privind neinformarea unor entităţi care ar fi trebuit să fie sesizate în acest caz.
„A fost un raport întocmit rapid, tocmai pentru a avea un prim răspuns. Există o serie întreagă de constatări care ţin de neinformarea unor entităţi care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu Consiliul de administraţie al şcolii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violenţă. De aceea, pentru a avea o imagine cât mai completă şi cât mai profesionist documentată, am solicitat ca Corpul de control al Ministerului Educaţiei să meargă să facă un control acolo, atât la şcoală, cât şi la inspectorat”, a arătat Deca.
Din presă
Ligia Deca a menţionat că Ministerul Educaţiei a aflat din presă despre subiect.
„Ministerul Educaţiei nu a fost notificat de şcoală sau de inspectorat. Am aflat din presă despre acest subiect. (…) Vrem să vedem nu numai ce s-a întâmplat în şcoală, dar şi ce s-a întâmplat din punct de vedere al comunicării şcolii cu alte entităţi care trebuie să fie responsabile, fie că este vorba despre şcoală, fie că este vorba despre Poliţie, fie că este vorba despre DGASPC sau alte entităţi. Cred că orice sesizare, că vine din partea unui elev, că vine din partea unui părinte, privind un caz de violenţă în şcoală trebuie tratată foarte serios. Deci, indiferent dacă el se confirmă sau nu, trebuie parcurse toate etapele din procedura pentru prevenirea violenţei în şcoală, procedura care era în vigoare în luna decembrie. De aceea, am trimis Corpul de control. Raportul preliminar al inspectoratului ne sesizează o serie de abateri de la procedură”, a arătat Deca.
Dacă se va constata când a fost încălcată procedura, cei responsabili vor suporta toate rigorile legii, a subliniat ministrul.
„Trebuie să avem zero toleranţă pentru abateri, pentru că siguranţa copiilor în şcoală este primordială. În acest moment, avem o serie întreagă de proceduri în desfăşurare. Atât ancheta, da, care se desfăşoară de către Parchet, controlul care a fost desfăşurat de către inspectorat şi acum Corpul de control. Mi se pare normal să avem profesionist realizate aceste verificări, ca abia apoi să putem trage nişte concluzie. Înainte de a putea lua măsuri de sancţionare trebuie să avem un raport care să documenteze toate încălcările legislaţiei. Imediat ce vom avea acest raport şi el va documenta sau nu astfel de încălcări, vom putea lua toate măsurile legale. Credeţi-ne că nu dorim ca niciun om responsabil, da, să rămână în afara rigorilor legii. Este absolut normal ca cei care au greşit să fie sancţionaţi”, a transmis Deca. AGERPRES
Trimite articolul
XRomânia educată și civilizată
…legea trebuie schimbată scrie în articol ! Da , într-adevăr….dar în primul rând ,,cei șapte ani de acasă,, și mentalitatea părinților referitor la a-și educa copii !!! Există și penitenciar pentru copii la Brăila unde îsi pot continua studiile și gândurile încotro să meargă pe drumul vieții !
S-a desfiintat scoala de corectie?