În cazul în care totalul de plată depășește suma de 5.000 de lei, clientul va fi nevoit să achite cu cardul.
[eadvert]
Pe de altă parte, firmele vor mai putea face tranzacții cash între ele de cel mult 1.000 de lei. Practic, executivul vrea să reducă situațiile în care nu se emit facturi și se încasează bani la negru, a relatat ProTv.
Spre exemplu, în cazul în care o persoană vrea să achiziționeze un televizor ce nu costă mai mult de 5.000 de lei, va putea începând din ianuarie să plătească și cu numerar.
Însă, dacă acesta vrea să cumpere un produs mai scump, un laptop performant de exemplu, va fi nevoit să achite cu cardul sau prin transfer bancar pentru tot ceea depășește pragul de 5.000 de lei.
Începând din ianuarie 2025, acest plafon va scădea la jumătate, moment din care vor fi acceptate plăți numerar de cel mult 2.500 de lei.
A fost introdusă o limită și în cazul tranzacțiilor între două persoane fizice. În cazul în care se dorește achiziționarea unei mașini ai cărei valori depășește 10.000 de lei, noul proprietar trebuie să facă plata obligatoriu prin transfer bancar. Din 2025, pragul va scădea la 5.000 de lei.
Plafoanele sunt mult mai reduse însă pentru tranzacțiile între persoane juridice, între firme, acolo unde oficialii au considerat că e și cea mai mare evaziune fiscală. În acest caz, se acceptă plăți în numerar doar de 1.000 de lei, cel mult. Și dacă vorbim de un magazin mic, de exemplu, care se aprovizionează de la un magazin de tip cash&carry, atunci limita pentru plăți numerar este de maximum 2.000 de lei, a mai relatat sursa menționată anterior.
Pentru toate situațiile, proiectul interzice fracționarea plăților.
„Să luăm exemplul unei doamne care se duce la magazin și cumpără îmbrăcăminte de 11.000 de lei. Ar fi o fracționare când aceste vânzări s-ar împărți în trei sume mai mici de 5.000 de lei. Are dreptul să plătească numerar 5.000 de lei, iar diferența de 6.000 de lei este obligatoriu să o plătească prin transfer bancar”, a transmis consultantul fiscal, Adrian Bența, citat de ProTv.
La finalul fiecărei zile lucrătoare, firmele nu vor mai avea voie să aibă în casierie mai mult de 50.000 de lei în numerar. În cazul în care suma este mai mare, autoritățile au dreptul să confiște 25%.
Există limite pentru plăți numerar și în legislația actuală, doar că plafoanele sunt acum de până la 10.000 de lei. De asemenea, persoanele care vor să depună sume de peste 10.000 de euro cash în bănci, trebuie să dea o declarație în care să spună care este sursa banilor și chiar să demonstreze cu documente.
Pentru noile reguli, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, însă proiectul este blocat pentru moment la curtea constituțională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!