Comparativ cu aceleași luni ale anului trecut, există o plafonare atât în ceea ce privește numărul de joburi disponibile, cât și al aplicărilor, dar o tendință remarcabilă este creșterea de 20% a numărului de candidați nou intrați pe platformă față de primele trei luni ale anului 2024, arată datele publicate de eJobs.ro.
Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, subliniază faptul că piața locurilor de muncă se află într-o „zonă de echilibru” din punctul de vedere al ofertelor de joburi. Totuși, candidații rămân extrem de activi, explorând multiplele oportunități din această perioadă.
„Două elemente esențiale pentru cei aflați în căutare de job sunt stabilitatea și salariile oferite de angajatori”, afirmă Drăghici.
Pe baza datelor furnizate de Salario, comparatorul salarial marca eJobs, se observă o diferență semnificativă în salariile oferite în diverse regiuni ale țării. Astfel, Bucureștiul se află pe primul loc, cu o medie salarială de 5.500 de lei net pe lună, pentru toate domeniile de activitate și nivelurile de experiență. Clujul urmează cu 5.000 de lei, iar Brașovul, Timișul și Iașiul înregistrează salarii medii de 4.700, 4.600 și, respectiv, 4.400 de lei.

Roxana Drăghici
În ceea ce privește județele cu cele mai mici salarii, Giurgiu ocupă ultimul loc, cu o medie salarială de doar 3.520 de lei, urmat de Vrancea, Covasna, Gorj și Tulcea. În topul domeniilor cu cele mai mari salarii se află IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net lunar, urmat de industria petrolului și gazelor cu 6.000 de lei pe lună. Sectorul construcțiilor și instalațiilor, aflat într-un deficit de forță de muncă, a înregistrat o creștere semnificativă a salariilor, ajungând la o medie de 5.500 de lei, reflectând cerințele pieței pentru specialiști în acest domeniu.
„Deficitul din sectorul construcțiilor și instalațiilor determină angajatorii să ofere salarii competitive pentru a atrage și fideliza personalul, iar această tendință se reflectă în creșterea mediei salariale în domeniu”, explică Roxana Drăghici.
Printre domeniile cu cele mai mari salarii se numără și ingineria (5.400 de lei), auditul și consultanța (5.300 de lei) și serviciile financiare (5.000 de lei). Pe de altă parte, domeniile cu salarii mai mici sunt cele care atrag în general candidați entry-level, cum ar fi industria textilă (3.500 de lei), saloanele de înfrumusețare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) și call-center / BPO (3.900 de lei).
Chiar și în aceste domenii cu salarii mai mici, volumul de joburi este ridicat, iar domeniile precum retailul și call-center / BPO sunt extrem de atractive pentru candidați. În primul trimestru al anului, retailul a înregistrat cele mai multe aplicări – 900.000, iar call-center / BPO s-a aflat pe locul trei, cu 350.000 de aplicări.
În ceea ce privește nivelul de experiență, candidații entry-level (0-2 ani de experiență) și mid-level (2-5 ani de experiență) au fost cei mai activi. De asemenea, grupurile de vârstă cele mai active au fost cele între 25-35 de ani și 18-24 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!