Țara noastră este codașă în Europa atunci când vine vorba de reciclare. De la 1 ianuarie, România va fi nevoită să plătească o taxă pentru cantitatea de plastic pusă pe piață și nereciclată.
[eadvert]
Pentru a stimula procesul de reciclare, a fost pregătit actul normativ pentru sistemul garanție-returnare. Acesta a fost deja pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.
Concret, de la 1 ianuarie ar urma să plătim cu 50 de bani mai mult pentru fiecare flacon și sticlă cumpărate. Ne vom putea însă recupera cei 50 de bani dacă spălăm și returnăm sticla pentru a fi reciclată.
Acest sistem funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.
„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieși din paradoxul în care se găsește astăzi: pe deo parte o țară sufocată de deșeuri iar, pe de altă parte, o țară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supraviețuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național. Prin sistemul garanție-returnare ne vom transforma din țara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuși să colectăm și să procesăm din primii ani de funcționare până la 90% din deșeurile reciclabile”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.
”Populația trebuie să știe că totul se va întâmpla exact ca în cazul coșului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanție-returnare presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România”, a mai spus Mircea Fechet.
Trimite articolul
XExcelenta initiativa! Daca era implementata in urma cu 20-25 de ani n-am fi avut acum o tara inuntadata de flacoane.
-
Sa vezi numai cum dispar de pe albiile raurilor si paraurilor din zona”Bins si Stiei” , peturile de Burgher si Izvorul Minciunilor….
-
Puțin probabil, suntem fuduli și proști. Nu returnăm noi flaconul pentru 50 de bani. Mai bine îl plătim și îl aruncăm pe jos. Înjurăm că s-a scumpit și apoi îl aruncăm pe jos.
-
50 de bani nu e chiar putin… ca vorba aia, la 8 flacoane culese cu usurinta de prin santuri, marginea satului sau malurile raurilor, mai iese de-o bere… sa le adune de prin paduri, ar fi intr-adevar prea mare efortul
-
-
Idea este foarte buna dar trebuie gandita cu cap.
Nu-mi imaginez unde o sa depoziteze la casa de marcat toate flacoanele. Asta daca nu se instaleaza automate pentru reciclare, in care bagi flacoanele si primesti un bon a carui valoare se scade din totalul cumparaturilor.
Dar nu prea cred ca fiecare ABC o sa aiba un asemenea aparat.
Daca le opreste casiera la casa, nu prea vad unde???
In fine, o sa gaseasca ei o soluție.