„Taxa pe construcțiile speciale a fost introdusă anul trecut, și știm foarte bine acest lucru. A fost o decizie luată în ultimele zile ale lunii decembrie, fără a respecta angajamentele pe care le-am respectat mereu ca ministru al Mediului și pe care le consider foarte importante. Chiar dacă sunt necesare luni de zile de discuții, așa cum a fost cazul cu Sistemul Garanție-Returnare (SGR), toată lumea a avut timp să se pregătească. Așa ar trebui să fie și în cazul acestei taxe pe construcțiile speciale, care este acum în analiză detaliată la minister. Zilnic, echipa mea se întâlnește cu reprezentanții fiecărui sector, cu toate industriile care vor trebui să se conformeze și să plătească acest impozit. Calculele devin tot mai relevante și mai exacte. Cu siguranță, vom publica reglementările în ultima săptămână a lunii martie, iar acum, în februarie și martie, avem ocazia să discutăm toate detaliile”, a afirmat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește propunerile venite din partea mediului de afaceri, ministrul a precizat că acestea vor fi analizate, incluzând aspecte legate de baza de calcul, perioada de aplicare și excepțiile pentru anumite tipuri de construcții speciale.
„Nu ascund faptul că industria a avansat trei solicitări principale. Prima se referă la baza de calcul, unde propunerea este ca taxa să se aplice pe evaluarea contabilă netă, nu pe costul istoric. Este un element important. O altă solicitare concretă vizează limitarea în timp a acestei taxe, astfel încât să nu fie aplicată pe o perioadă nedeterminată, ci pe o perioadă fixă de câțiva ani. De asemenea, există solicitări privind exceptarea anumitor tipuri de construcții speciale. Le analizăm și vom oferi un răspuns detaliat fiecărui sector în parte. Avem deja calculele impactului acestei taxe și, cu siguranță, în ultima săptămână a lunii martie, vom avea toate detaliile necesare pentru a implementa reglementările”, a explicat ministrul.
Referitor la impozitul pe construcții, reglementările din „Ordonanța trenuleț” aprobată la finele anului trecut stipulează că impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri conform titlului IX. De asemenea, se aplică și la valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice, care nu beneficiază de scutirea de impozit pe clădiri, conform legii.
Trimite articolul
XAr trebui să “danseze” afară din politică acest individ cu tot felul de taxe tâmpite în cap. Taxa auto e altă găselniță care limitează omul de rând care nu își permite o mașină nouă…