Această schimbare semnificativă vine după adoptarea unei ordonanțe de urgență la mijlocul lunii trecute.
[eadvert]
Până la sfârșitul anului 2023, angajaților li se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără a implica contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%. Însă, din 2024, taxa de 10% pentru sănătate se aplică, determinând ca indemnizațiile pentru concediile medicale să fie taxate acum identic cu salariul, adică cu 45%, față de 35%, cum era înainte de 2024.
Această schimbare nu afectează doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale, cum ar fi Persoanele Fizice Autorizate (PFA-uri) și profesiile liberale.
Schimbări
Conform noilor reglementări, contribuția de 10% pentru sănătate se aplică la diverse tipuri de concedii medicale, precum cele pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor sau accidentelor, prevenirea bolilor, recuperarea capacității de muncă, maternitate, îngrijirea copiilor bolnavi sau pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.
Totuși, există excepții, iar indemnizațiile pentru concediile medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002 nu vor fi impozitate cu CASS.
Indemnizația pentru concediul medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (F.N.U.A.S.S.). Este important de menționat că nicio persoană nu poate fi concediată în perioada de incapacitate temporară de muncă, cu excepția situațiilor de faliment sau reorganizare judiciară a companiei.
Schimbarea legislativă impusă de Guvernul României aduce modificări semnificative în privința costurilor și beneficiilor asociate concediilor medicale, având un impact direct asupra angajaților și altor categorii de asigurați voluntar.
Nemulțumiri
Angajații corecți și contribuabili la sistemul național de asigurări din România își exprimă profunda nemulțumire față de recenta introducere a taxei de 10% pentru Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS).
„Nu mi se pare justă o asemenea măsură. În primul rând pentru că nu a existat o consultare prealabilă cu privire la introducerea acestei taxe. Apoi, este o lipsă de transparență în procesul decizional. Pe de altă parte, întrebarea ce se pune este că în final de ce mai plătim CAS, CASS-ul lunar? Noi de ce beneficiem de fapt? De nimic, pentru că spitalele nu sunt capabile să-ți ofere tratamentul necesar în caz că ai nevoie. De câte ori nu am ajuns să ne cumpărăm medicamentele pentru că spitalul nu le avea? Totodată, ni se bagă pe gât că beneficiem de compensare la medicamente, în realitate această compensare este nesemnificativă. Recent, am avut o pneumonie. Mi s-a administrat o schemă de tratament, am mers la farmacie să-mi ridic rețeta compensată și am lăsat în farmacie 250 de lei. Atunci, despre ce compensare vorbim și de ce mai plătim toate aceste taxe?”, a spus Ștefan Ardelean, unul dintre contribuitorii corecți la sistemul de asigurări de sănătate.
„Eu nici când sunt bolnavă nu-mi iau concediu medical, nu să-mi iau concedii medicale fictive. Nu-mi iau din principiu și pentru că sunt plătită în funcție de cât lucrez. Însă nu sunt de acord cu aceste decizii. Eu nu spun că nu s-a exagerat, dar să nu cădem în extreme. Aceste măsuri îi nedreptățesc pe cei care suntem onești și de bună credință”, a spus Mia Oltean, o femeie care lucrează într-o croitorie.
Nemulțumirile contribuitorilor corecți la sistemul național de asigurări reflectă o preocupare legitimă față de direcția luată de politica fiscală și de asigurări sociale în țară. Acești oameni doresc o mai mare transparență, consultare și recunoaștere a eforturilor lor constante în contribuirea la buna funcționare a sistemului.
„Eu nu înțeleg de ce statul nu-și recunoaște incompetența și să cedeze acest sistem de asigurări de sănătate privaților? Aceia ar ști să-l gestioneze”, se întreabă un cunoscut antreprenor orădean.
Cine plătește?
Plata indemnizației pentru concediu medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului, respectiv din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (F.N.U.A.S.S.). Astfel, aceasta este plătită din prima zi lucrătoare până în cea de a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă ori începând cu ziua lucrătoare imediat următoare celor suportate de angajator și până la data încetării perioadei de incapacitate temporară de muncă.
În cazul în care persoana angajată este în perioadă de probă, aceasta se suspendă în timpul concediului medical și este reluată imediat ce concediul încetează. Același lucru se întâmplă și cu perioada de preaviz, în cazul în care cele două perioade se suprapun.
De asemenea, concediul de odihnă se va întrerupe, la momentul intrării in vigoare a unui concediu medical, reluându-se sau reprogramându-se după finalizarea perioadei de incapacitate temporară de muncă.
Dacă persoana aflată în concediu medical are contract de muncă pe perioadă determinată, iar acesta încetează în timpul incapacității temporare de muncă, contractul nu se prelungește, iar plata indemnizației revine în sarcina Casei Teritoriale pentru Asigurări de Sănătate.
Nicio persoană nu poate fi concediată în perioada de incapacitate temporară de muncă. Contractul de muncă poate însă înceta în cazul falimentului sau a reorganizării judiciare a companiei, situație în care Casa Teritorială pentru Asigurări de Sănătate preia plata indemnizației.
În concluzie, angajatorul are obligația de a primi certificatele medicale și de a le plăti corespunzător, acordând salariaților acest drept garantat prin lege.
Ce tipuri de concedii medicale sunt vizate de contribuția de 10% pentru sănătate:
– Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.
– Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.
– Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.
– Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.
– Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Excepții de la pata contribuției de 10% pentru sănătate fac:
– indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002 nu vor fi impozitate cu CASS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!