Pentru a preîntâmpina separarea copiilor de familii, Organizația Salvați Copii deschide două noi programe locale în județele Argeş şi Dâmboviţa, în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru copii în risc”, al cărui scop este reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial.
[eadvert]
Datele oficiale procesate la finalul anului 2019 arată că 15.858 de copii din România au ambii părinți plecați în străinătate. Dintre aceștia, 14.786 au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV, iar 952 se se află în sistemul de protecţie specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.
Lor li se adaugă alți 11.143 de copii proveniți din familii monoparentale și unde părintele unic lucrează peste graniță. Dintre aceștia, 1.239 de copii se află în sistemul de protecție socială.
Dintre cei 59.262 de copii care au un singur părinte plecat, 1.309 se află în sistemul de pro-tecție specială, fiind expuși unor riscuri suplimentare de vulnerabilizare, atât socială, cât și edu-cațională și psihologică.
„Copiii deja percep ca abandon plecarea părinților, chiar dacă la nivel rațional li se explică motivele pentru care aceștia muncesc în alte țări. De aceea este crucială menținerea relației cu părinții, precum și integrarea psiho-educațională. În plus, contextul cauzat de pandemie aduce traume suplimentare și nevoia de protecție”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Pentru identificarea și monitorizarea copiilor expuși riscului de separare de familie, cu accent pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, Salvați Copiii va constitui două rețele interinstituționale locale și va derula întâlniri tehnice de lucru pentru îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare, scopul fiind diminuarea riscului de separare de familie.
Noile programe se vor derula în perioada 3 iunie 2020 – 2 iunie 2023.
Valoarea totală a proiectului „Servicii integrate pentru copii in risc”, cod SMIS 130459, este de 4,5 milioane de lei, din care valoare cofinanțare UE: 3,8 milioane de lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 678.065, 59 lei.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XPărinți iresponsabili. De ce i-au adus pe lume dacă îi abandonează încă de la naștere ? Și în România dacă te duci cu ziua la muncă poți câștiga liniștit 100 ron / zi și mâncare. Cumnata mea de exemplu în Spania , sunt zile în care după o zi întreagă de muncă la cules de portocale pleacă acasă cu 10 – 12 € , în schimb nu și-a abandonat copiii pentru câțiva bănuți. Să-i vedeți cum stau români , moldoveni, bulgari , marocani etc de dimineață în parcuri așteptând să vină să le dea cineva ceva de lucru pentru câteva ore . Eu am avut posibilitatea să mă duc la rude în localitatea Ulldecona / Spania și m-am îngrozit. . Sincer vă spun,
le este rușine să vină înapoi în țară că sunt mai săraci decât au plecat , iar la unii nu le ajungi la nas nici cu prăjina când vin în țară , vezi domnule că eu lucrez în străinătate. Ăia nu sunt părinți sunt criminali. Statul trebuie să ia măsuri împotriva lor , atât că votul celor din diaspora pentru unii politicieni contează mai mult decât intregirea familie.