[eadvert]
Așa afirmă majoritatea comercianţilor care au rezistat aici, pentru că aproximativ jumătate dintre ei şi-au închis afacerile în ultimii doi ani, odată cu desfiinţarea pieţei agroalimentare seculare, devenită pietonală în urma unor lucrări care au costat 24 de milioane de lei.
Strada Meţianu este cea mai cunoscută din Arad, încă din vremea comunismului, când aici se făcea inclusiv comerţ ilegal şi se puteau cumpăra clandestin de la anticoncepţionale la şosete şi tacâmuri. Deşi are o lungime de doar 300 de metri, pe această stradă sunt aproximativ 80 de spaţii comerciale, pe lângă sedii de firme aflate în curţile clădirilor istorice.
Pentru că făcea legătura între centrul oraşului (Piaţa Avram Iancu) şi Piaţa Catedralei (cunoscută mai mult ca Piaţa Mare), strada Meţianu era cea mai circulată din oraş, iar vadul comercial făcea ca afacerile să meargă mai bine decât în orice alt loc. Asta până în 2022, când piaţa agroalimentară, ce funcţiona de mai bine de un secol în faţa Catedralei Ortodoxe Vechi, a fost închisă de administraţia locală pentru a fi transformată în zonă pietonală. Cum şantierul nu era atracţie pentru nimeni, tot mai puţini oameni au ajuns să treacă pe strada Meţianu, lucru ce a afectat afacerile.
Aproape toţi comercianţii care au făcut declaraţii pentru AGERPRES susţin că afacerile au început să meargă pe minus şi că sunt la limita supravieţuirii. De altfel, aproximativ jumătate din spaţiile comerciale sunt în prezent goale, de vânzare sau de închiriat.
„Când am preluat eu spaţiul comercial, în 2022, înainte să se închidă Piaţa Mare, strada Meţianu încă mai era vie, deşi nu ca altădată. Imediat după ce piaţa agroalimentară a fost desfiinţată, a început declinul pentru toţi cei cu afaceri în zonă. Cred că trei sferturi suntem pe pierdere, iar cei care am rămas avem doar speranţe că locul va reînvia, ceea ce ar fi posibil doar dacă Primăria se va ţine de cuvânt şi va face o piaţă volantă în noua piaţă pietonală.
Altfel, doar pentru clădiri frumoase şi o fântână arteziană nu cred că vor veni suficienţi oameni pentru ca afacerile să crească din nou pe Meţianu”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Iancu, proprietarul unui magazin de produse apicole.
Piaţa Mare, reabilitată cu 24 de milioane de lei în ultimul an şi transformată în zonă pietonală, a fost deschisă de câteva zile, odată cu Târgul de Paşti, organizat pentru prima dată în acest loc. Astfel, traficul pietonal a început să crească din nou şi pe Meţianu, dar nu la un nivel care să se simtă în vânzări.
„Sunt din nou oameni pe Meţianu şi asta ne dă speranţă, dar cel puţin până acum nu s-a văzut în vânzările noastre. Poate şi pentru că vizitatorii au ca ţintă Târgul de Paşti, unde îşi cheltuie banii. Aşteptăm să se închidă târgul pentru a vedea dacă vânzările noastre vor creşte”, spune reprezentanta unei patiserii.
Toţi cei aproximativ 20 de comercianţi au spus acelaşi lucru, că îşi pun speranţele în realizarea unei pieţe volante în zona pietonală proaspăt inaugurată.
„Meţianu a devenit o stradă pustie după ce s-a închis piaţa de zarzavaturi, deci doar o astfel de piaţă poate să atragă din nou oamenii în zonă. În doi ani, mai mult de jumătate din magazinele de pe stradă s-au închis. În cazul magazinului meu, veniturile au scăzut la un sfert faţă de anul 2022″, a spus reprezentanta unui magazin de produse textile.
Primăria Arad transmite că are cel puţin două pârghii pe care le va acţiona pentru a reînvia zona de tradiţie în comerţ: va reglementa funcţionarea unei pieţe volante pe locul fostei hale agroalimentare din Piaţa Mare şi va încuraja deschiderea de terase şi restaurante în zona pietonală.
De altfel, pe pietonala Meţianu, în prezent, nu mai e deschisă nicio terasă care ar putea atrage vizitatori, iar în Piaţa Mare funcţionează doar una.
„Odată cu finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieţei Catedralei, ne dorim să revigorăm întreaga zonă. Avem în plan o piaţă volantă, concept care va fi dezbătut în Consiliul Local. Totodată, o atracţie pentru vizitatori vor fi terasele şi restaurantele care sperăm că se vor deschide în zona pietonală, aşa cum se întâmplă peste tot în România şi în Europa în astfel de locuri. Lucrăm în prezent la regulamentul care le va permite comercianţilor să îşi deschidă terase în piaţa pietonală.
La sfârşit de săptămână, Primăria şi Centrul Cultural Municipal vor organiza evenimente care să atragă public şi vom susţine, de asemenea, evenimente private în zonă, de exemplu festivaluri”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul Lazăr Faur.
El a adăugat că municipalitatea nu a renunţat nici la o idee mai veche de a lega pietonal Piaţa Avram Iancu de Piaţa Catedralei şi, mai departe, de Parcul Reconcilierii, pentru ca toată zona să devină o atracţie turistică, însă pentru reamenajarea Pieţei Avram Iancu se caută încă surse de finanţare.
De-a lungul anilor, strada Meţianu a fost mereu în atenţia arădenilor, dar şi în mijlocul unor scandaluri. Strada a devenit pietonală la finalul anului 2011, în urma unor lucrări care au costat atunci 2,5 milioane de lei. Proiectul a fost inaugurat în plin şantier, de Ziua Naţională, deşi jumătate din stradă era în curs de pavare cu granit, iar artiştii au colindat în luna decembrie printre muncitori. După finalizarea lucrărilor, presa locală şi naţională au mediatizat intens achiziţiile făcute de municipalitate pentru mobilarea străzii, cum ar fi bănci care au costat 8.000 de euro bucata, pe care obişnuiau să doarmă cerşetorii.
Proiectul de modernizare şi reconversie a Pieţei Catedralei a inclus realizarea unei fântâni arteziene care are forma amprentei Cetăţii Aradului, compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri. Zona pietonală mai are suprafeţe pavate, spaţii verzi şi iluminat arhitectural inclusiv pentru copaci şi arbuşti.
sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XLa fel e si Oradea. Unde chelul face pietonale, pasaje toate afacerile dau faliment
-
Ne zice trollul de serviciu! Am crezut ca ești plecat la Cluj, dar vad ca apari de fiecare data sa ne explici cum trebuia făcut! Eu zic sa îți vezi de metroul tău, ca doar te bagi în seama degeaba!
-
Exemplu maaaaaaaaaaaaarea realizare pasaje centru civic. Acum e pustiu in toata zona Gojdu, magazinele toate din zona falimentate. Genial, la asta se pricepe geniul bihorului cel mai bine: la falimentat afacerile altora
-
OK, ai ceva dovada ca “toate magazinele din zona Gojdu” au dat faliment acum de cateva lui? Si la ce magazine te referi mai exact? cate sunt? de ce fel sunt? etc. Liceul Gojdu nu a disparut, parcul nu a disparut, statiile de tramvai nu au disparut, piata nu a disparut etc. Traficul pietonal ar trebui sa fie cam acelasi.
Vorbiti doar sa va aflati in treaba.
“Geniul bihorului” Bolojan ca de el vorbesti a adus mai multe afaceri in Bihor decat toti predecesorii lui combinat, factual vorbind.-
⁷ovada e si pe Nufarului , si in centru.Peste tot unde a investit a urmat falimentu. Se vede cate spatii goale su ramas dupa marea dezvoltare
-
Nu mai vezi lume pe jos in zona. Orbule. Desfiintam tot in oras sa fie numai pasaje si sosele, demolam tot , numai masinile sa circule
-
Robertica, barurule si crasmele (ca sa nu le zic bordeluri) de sub pasajul vulturl negru nu sunt afaceri. Zona aia era plina de magazine pe vremuri, acum e un pustiu imens. Nu toti suntem soareci de cafenea, pricepi?
-
-
Deci nimic concret. Eu am fost sigur ca nu aveti dovezi si doar vorbiti din punga, desi Cornelush vad ca in continuare te dai routund.
@roberpnl(tu esti asta ca iti tot face user la fiecare comentariu) prietenas, cum era Vulturul Negru pe vremuri nu are nici o relevanta, vremurile se schimba constant, domeniul HORECA a trecut prin schimbari majore doar in ultimii 4 ani.
Voi o dati la inaintare cat de naspa e in Oradea si cand trebuie sa veniti si cu date concrete o dati in abureli deci cred ca este destul de clar care-i scopul acestui gen de comentarii.
-
-
In Oradea e mai rau! Afacerile crapa singure!
-
OK, ai niste exemple relevante si asemanatoare cu cei descris in articol? Pun pariu ca nu ai.
-
Dar tu ai dovezi? Peste tot unde a pietonalizat sau pasaje au disparut toate afecerile. Da a adus Bolojan firme mari care dau salar minim. Dar falimeneaza mediul antreprenorial mic, care a motorul de atragere si dezvoltare in oras. Acum pe Tudor cu Decebal demoleaza tot ce e colt deci iar cateva afaceri si firme dispar. Urmeaza Magheru unde desfiinteaza parcarile asa ca si acolo dispar tot ce efirme. DOVEZI fraiere
-
Nu eu fac acuzatii si pretind tot felul de chestii deci nu eu trebuie sa dovedesc.
“Peste tot unde a pietonalizat sau pasaje au disparut toate afecerile. ”
OK, dovedeste chestia asta cu date concrete.
“Da a adus Bolojan firme mari care dau salar minim. ”
Afacerile mari duc la dezvoltarea celor mici, se completeaza unele pe altele, nu te-au invatat sefii tai de la partid asta?
“Dar falimeneaza mediul antreprenorial mic, care a motorul de atragere si dezvoltare in oras. ”
Bla bla. Bihor este pe locul 5-6 in Romania la numar de firme, deci clar nu merg afacerile in Bihor si Oradea. Chiar vi-ati gasit subiect de care sa va plangeti si sa faceti demagogii politice lipsite de sens. Imediat o sa te plangi ca apa-i uda.
-
Ai dovezi, Bihoru e pe locul 35 mincinos ordinar
-
Cum sa fie Bihor pe locul 35 la numar de firme cat este in top 10 cifra de afaceri pe tara? De unde tot apareti ba?
-
-
-