Cea de-a treia ediție a programului Start-Up Nation va fi lansată marți, 19 iulie, la ora 10.00, pe platforma granturi.imm.gov.ro. În cadrul etapei de înscriere pentru cei doi piloni, respectiv Start-Up Nation România și Start-up Nation Diaspora, aplicanții, cu profilul, user și parola generate, vor completa, semna electronic, încărca și transmite formularul electronic de înscriere. Aplicația electronică va fi deschisă timp de 30 de zile lucrătoare, până pe 01 septembrie, ora 20:00 a ultimei zi de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.
[eadvert]
Obiectivele programului sunt: stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor; îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora; dezvoltarea durabilă; creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă, bazată pe digitalizare; inovarea și pregătirea antreprenorială; crearea de noi locuri de muncă.
Bugetul alocat programului pentru acest an este de 520.031.000 de lei, din care pentru Pilonul I – Start-up Nation Romania – 500.000.000 de lei(circa 10.000 de beneficiari) și 20.031.000 de lei pentru Start-up Nation Diaspora (circa 1.000 de beneficiari).
Pentru fiecare loc nou de muncă creat se va acorda o finanțare de maxim 100.000 lei, iar pentru crearea a două locuri de muncă: maxim 200.000 lei. Cofinanțarea este cuprinsă între 5% și 15% din valoarea eligibilă a proiectului.
Beneficiarii programului sunt microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii înființate după data de 01.01.2020.
Se vor puncta activitățile cu plus-valoare în România, investițiile în tehnologii noi, inovative, energia verde, digitalizarea, pregătirea antreprenorială.
În această ediție a programului s-a ținut seama și de propunerile venite din partea organizațiilor patronale.
„Ediția din acest an este mult îmbunătățită față de edițiile trecute. O parte din propunerile noastre se regăsesc în program, dar se putea și mai mult”, ne-a declarat Ioan Mintaș, primvicepreședinte al CNIPMMR.
„Ediția de anul acesta este mult mai bine structurată față de anii trecuți, întrucât pune accentul pe aportul de capital al solicitantului, pe cofinanțare, și nu pe numărul de angajați. Asta presupune că se premiază interesul și încrederea antreprenorului în afacerea pe care și-o propune și nu neapărat o iluzorie angajare a unor persoane care în acest moment nu există pe piața forței de muncă. În ceea ce privește pilonul pentru Diaspora, este o supapă ca acele persoane să se întoarcă în țară. Vom vedea dacă va avea succes. Intenția este una pozitivă”, este de părere Dan Octavian, președintele Asociației Firmelor Bihorene.
Condiții Start-up Nation Diaspora
Aplicanții din diaspora vor trebui dă facă dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii. Documentele care atestă calitatea de rezident în ultimele 12 luni până la înscriere sunt: permis de ședere/dovadă de stabilire, viză de rezidență/de lungă ședere, certificat de rezidență.
Cheltuielile eligibile în cadrul proiectului sunt: echipamente tehnologice; sisteme, instalații, echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie și vehicule 100% electrice; spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ; mijloace de transport; achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale; salariile, utilitățile; pachet digital (voucher de digitalizare); active necorporale referitoare la brevete de invenție, francize, etichetare ecologică.
În cadrul Start-up Nation mai sunt eligibile cursurile de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale; TVA nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal; consultanţa; cheltuieli financiare aferente creditelor sau garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului; activele corporale dacă fac parte din categoria mijloacelor fixe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!