Ordonanţa spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede măsuri excepţionale economice sau de ordine publică.
Iată ce spune articolul menţionat din Legea fundamentală: „(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”
Dacă Parlamentul încuviinţează această stare de urgenţă, cadrul legal după care vor funcţiona lucrurile este dat de OUG 1/1999.
Acest ultim act normativ stabileşte foarte clar faptul că „Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.
Articolul 3 al OUG spune că vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituit în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale, în următoarele situaţii:
a) existenţa unor ameninţări la adresa siguranţei naţionale sau democraţiei constituţionale, ceea ce face necesare apărarea instituţiilor statului de drept şi menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;
b) iminenţa producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor acestora.
„Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei ce a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei”, spune OUG menţionată anterior.
Ordonanţa spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile.
„În raport cu evoluţia situaţiilor de pericol se poate trece de la starea de urgenţă la starea de asediu şi de la starea de asediu la mobilizare sau la starea de război, cu respectarea prevederilor constituţionale şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă”, conform actului normativ.
Decretul de instituire a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:
a) motivele care au impus instituirea stării;
b) zona în care se instituie;
c) perioada pentru care se instituie;
d) drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale şi ale art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă;
e) autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora;
f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.
Responsabilul de gestionarea măsurilor, în cazul instituirii stării de urgenţă, revine, în principal, Ministerului de Interne.
„Pentru aplicarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi a măsurilor prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă, autorităţile civile şi militare au următoarele atribuţii şi răspunderi:
a) să întocmească planurile de acţiune şi planurile de ridicare graduală a capacităţii de luptă, în conformitate cu ordinele şi instrucţiunile proprii;
b) să dispună depunerea temporară a armelor, muniţiilor şi materialelor explozive aflate asupra populaţiei şi să procedeze la căutarea şi ridicarea lor; la încetarea măsurii excepţionale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le deţină; să dispună închiderea temporară a societăţilor care comercializează arme şi muniţii şi să instituie paza acestora;
c) să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
d) să efectueze percheziţii oriunde şi oricând este nevoie;
e) să efectueze razii;
f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;
g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezentă nu se justifică;
h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcţiile şi în zonele stabilite şi să ţină evidenţa acestora;
i) să protejeze informaţiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informaţiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenţă, cu excepţia celor referitoare la dezastre, se dau publicităţii numai cu avizul autorităţilor militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura şi de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităţilor militare, la cererea acestora;
j) să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;
k) să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;
I) să asigure paza militară a sediilor autorităţilor publice centrale şi locale, a staţiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio şi de televiziune, precum şi a unor agenţi economici sau obiective de importanţă naţională; când situaţia impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie şi apă potabilă, după caz;
m) să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;
n) să emită ordonanţe militare;
o) să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;
p) dreptul de a ordona unităţilor Ministerului de Interne competente să efectueze reţineri pe timp de 24 de ore. Arestarea persoanei reţinute se poate face pe baza mandatului dat de procurorul delegat”, arată Articolul 20 al OUG 1/1999.
Trimite articolul
XSi daca e stare de asediu si dupa Corona o sa vina alte boli si catastrofe? De ce nu a fost izolata China de la bun inceput si de ce nu este izolata nici acum?
Numarul infectiilor cresc cel mai rapid in Italia si Germania, mai ales in Hamburg, ori se stie ca Germania si Italia au un schimb intens de marfuri cu china. In portul Hamburg vin cele mai multe vapoare cu containare din China. Cica tot ce vine din China in Hamburg este gazat si virusul moare. Virusul nu este vietate, nu poate fi omorat daca nu este viu, si nu poate fi distrus nici asa de usor si nici nu se stie exact cat rezista pe suprafata obiectelor.
-
Virusul e viu, micro-organism și moare dacă este gazat interiorul containerului.
-
Un căcat mare.
Lotusul va ramane deschis. Nu se supune regulilor
-
du-te pîrăște-i. simte-te puternic. fii erou.
daca ar anchide lotus pt totdeauna ar fi fain
-
Dacă ți-ar “anchide” ție feisbucu pe durata vieții , ar fi o treabă…
Capisci?
s-a trezit si mutalaul ciolanis sa instaureze starea de urgenta dupa ce s-au intors in tara peste 40 mii de romani din zonele infestare, a asteptat sa vada si el ce face big brother SUA sa-i imite …
In asemenea cazuri starea de urgenta cred ca este indeptatita si sper din tot sufletul ca aceasta sa nu ne afecteze, la nivel de cetetean ca si drepturi fundamentale, atat timp cat suntem disciplinati si ne supunem acestei stari si repecm normele de igiena elemntare. Tot asa cred, ca politicienii sa respecte si ei legile in vigoare.
-
ete, dacă ești disciplinat și te supui regulilor, nu te afectează nici statul în coreea de nord.
Dragi concetățenii; acum e un timp greu pe care îl parcurgem. De aceia trebuie împreună să trecem acest moment greu. Aș că uitați de divergente politice , chear dacă vă plac sau nu va plac de ce-i ce ne conduc, acum e vremea să ne rugăm pentru ei, că bunul Dumnezeu să le de-a sănătate și înțelepciunea necesară să lucreze în beneficiul societății și cu ajutorul Domnului să scăpăm de această nenorocire care sa abătut asupra lumii și implicit a noastră. Dumnezeu să binecuvânteze Romania
-
Sã se formeze pactul PIEPT, Protecţia Internațională prin Eradicarea Pericolului Transmisibil, pact care sã fie permanent de veghe contra pericolului generat de practici neconforme dezvoltării lumii.
Stare de urgenta! Vin rusii! Pardon: Virusii!
In cazul in care situatia se agraveaza pe plan local (orasele sunt inchise de catre autoritati, contactul interpersonal este limitat sau interzis), situatia ar putea fi declarata drept caz de forta majora, ceea ce ar putea determina suspendarea temporara a activitatii angajatorului si respetiv a contractului de munca. Pe durata suspendarii ca urmare a fortei majore, salariatii nu sunt indreptatiti la plata drepturilor salariale sau a altor indemnizatii.
deci e clar daca vom intra in acest caz nu mai avem din ce sa cumparam sa din ce sa platim facturile si incalzirea ….