În plus, aceștia atrag atenția că prevenția este vitală în astfel de momente.
[eadvert]
Vă reamintim, în România a fostdeclarată stare de alertă epidemiologicădin cauza numărului din ce în ce mai crescut de cazuri de gripă. Însă acesteia i se adaugă și virozele, Covid-19, pneumoniile – infecții din ce în ce mai răspândite.
În aceste condiții, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) transmite că tratamentele se bazează pe substanțele active și dozajul pe care le conține un medicament, și nu pe denumirea comercială a acestuia. În plus, cum nu există scheme de tratament universal valabile, acestea trebuie individualizate în funcție de nevoile pacientului.
„Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecțiuni și adaptarea schemei în funcție de particularitățile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcție de vârstă, tipul de viroză, comorbiditățile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile și, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate”, transmit cei de la SNMF.
Recent, Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamente – antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă – disponibile în România și potrivite atât pentru adulți, cât și pentru copii. Este vorba de (denumirea substanței active):
- Ibuprofen
- Paracetamol
- Oseltamivirum
Nu trebuie uitată nici importanța prevenției. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
„Dorim să precizăm că este mai ușor să previi decât să tratezi o boală. Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie și de un stil de viață sănătos legat de alimentație, activitate fizică și odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. […]
Recomandăm populației generale să solicite consult medical, să evite automedicația, să conștientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicației antivirale se face în baza unei prescripții medicale. Nu în ultimul rând, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanțele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia”, explică reprezentanții SNMF.
Sursa: tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!