[eadvert]
Prin hotărâre de guvern, s-a aprobat înființarea de noi grupuri de combatere a grindinii, în Sălaj, anunță graiulsalajului.ro
„Prin acest studiu, se va determina numărul de puncte de lansare a rachetelor, necesare pentru a acoperi întreaga zonă a județului, pentru protecția principalelor bazine legumicole, pomicole și viticole, precum și a populației. Dupa finalizarea acestui studiu de fezabilitate, în 2024, urmează achiziția de echipamente și dotări pentru punctele de lansare. Fondurile necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023”, a explicat Cristian Taloș, director executiv al Zonei Metropolitane Zalău.
Structura națională de combatere a grindinei cuprinde trei centre zonale – Moldova, Muntenia și Transilvania – și șapte unități de combatere a căderilor de grindină – Prahova, Oltenia, Iași, Vrancea, Mureș, Timiș și Maramureș. Dotările din Sălaj vor ține de unitatea de combatere a grindinii Maramureș.
Birocrație, deocamdată
Guvernul a aprobat, anul acesta în martie, obiectivele celei de-a XXIII-a etape anuale de implementare a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, precum şi fondurile necesare pentru realizarea lor, care se ridică la 27 de milioane lei credite bugetare şi 86,65 milioane lei credite de angajament, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), remis AGERPRES, pentru dezvoltarea Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) vor fi realizate investiţii la nivelul tuturor regiunilor, în scopul extinderii sistemului şi al creşterii capacităţii de combatere a căderilor de grindină a celor trei Centre Zonale de Coordonare – din Muntenia, Moldova şi Transilvania.
De asemenea, vor fi dezvoltate noi tehnologii de intervenţii active în atmosferă atât pentru combaterea căderilor de grindină, cât şi pentru creşterea de precipitaţii.
„Fondurile alocate anul acesta vor finanţa realizarea de studii de fezabilitate pentru înfiinţarea a două unităţi de creştere a precipitaţiilor – una în Muntenia şi una în Moldova, precum şi pentru înfiinţarea a două noi Grupuri de Combatere a căderilor de grindină în zonele Cluj şi Sălaj-Bistriţa. Totodată, va începe realizarea de noi Puncte de lansare a rachetelor antigrindină în cadrul Grupurilor de Combatere Vânju Mare, Dăbuleni, Olt, Giurgiu, Dâmboviţa-Argeş, Matca, Suceava-Botoşani şi Maramureş”, se arată în comunicat.
De asemenea, anul acesta vor fi realizate activităţi de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, prin proiecte experimentale pentru creşterea şi uniformizarea precipitaţiilor precum şi pentru utilizarea de noi mijloace tehnice, respectiv aviaţie, generatoare terestre şi baloane cu heliu, pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase.
MADR, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, dezvoltă capacităţi extinse şi diversificate privind tehnologia de intervenţii active în atmosferă, pentru a diminua vulnerabilităţile producţiei agricole şi ale comunităţilor rurale faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.
Implementarea SNACP este o măsură de susţinere a producţiei agricole, precum şi de reducere a vulnerabilităţilor agriculturii meteo-dependente. Investiţiile în creşterea rezilienţei sectorului alimentar şi în utilizarea responsabilă şi eficientă a apei, energiei şi resurselor publice vor contribui la creşterea suprafeţelor productive, protejate faţă de hazardurile vremii.
Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor funcţionează fără întrerupere din anul 2004. De la an la an, prin extinderea Sistemului au sporit capacităţile operaţionale de protecţie a culturilor agricole, a bunurilor publice şi private, a infrastructurii edilitare şi a comunităţilor rurale, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.
Protecţia împotriva grindinei, activă în prezent în bazinele viticole, pomicole, legumicole şi cerealiere din Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat şi centrul Transilvaniei este în curs de extindere în toate regiunile ţării, pentru a răspunde atât nevoilor prezente, cât mai ales provocărilor viitoare produse de schimbările climatice şi de perturbările în comerţul mondial cu alimente.
AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!