Cinci zile au fost necesare până când sindicatele profesorilor au reacționat la anunțul făcut de ministrul educației Sorin Cîmpeanu, și premierul Florin Cîțu. Aceștia au transmis săptămâna trecută că salariile cadrelor didactice nu vor crește cu 16%, cum fusese programat pentru data de 1 septembrie. Anunțul a fost făcut pe 19 august 2021.
[eadvert]
Marți, 24 august, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis un comunicat de presă comun pe această temă. Redăm mai jos comunicatul integral, semnat de președintele FSLI, Simion Hancescu și președintele FSE „Spiru Haret, Marius Ovidiu Nistor.
„Premierul României, domnul Florin Cîțu, a anunțat, din nou, fără a da dovadă că ar avea o minimă doză de părere de rău, că salariile din sistemul de învățământ românesc nu vor fi majorate în acest an, în urma deciziei luate la începutul anului de a îngheța toate salariile în sectorul bugetar în anul 2021. A fost poate cel mai vehement și triumfalist NU exprimat până acum în raport cu solicitările pe care le-am înaintat Guvernului României.
Apreciem faptul că și elevii și-au manifestat public indignarea că profesorii lor sunt umiliți, refuzându-li-se majorarea salarială pe care ar fi trebuit să o primească. Știm că și elevii sunt nemulțumiți din cauza nerezolvării problemei legate de decontarea navetei și din cauza burselor școlare foarte mici. Vinovații pentru aceste neajunsuri sunt, în primul rând, în Palatul Victoria, în Parlamentul României și la Ministerul de Finanțe. Către cei de acolo trebuie să ne exprimăm nemulțumirea! Să ne amintim că actualul Prim-Ministru s-a exprimat public, înainte de a ocupa această funcție, că educația și sănătatea nu trebuie să fie prioritare. Acum, o pune în practică!
Oamenii din învățământ sunt revoltați – pe bună dreptate – pentru că văd că realitatea nu are nicio legătură cu declarațiile Premierului în ceea ce privește «consistenta» creștere economică. Când merg la piață sau când își plătesc utilitățile constată că ceea ce afirmă șeful Executivului este o diversiune/ lipsă de documentare/ tratare cu dispreț a acestora/ etc.. Practic, majorările salariale acordate în ultimii doi ani cadrelor didactice au fost anihilate de inflația recunoscută oficial de Banca Națională a României și de creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități. Îi reamintim Prim-Ministrului României faptul că aceste majorări salariale, care ar fi trebuit deja să fie acordate, ar însemna o creștere a veniturilor între 250 și 500 de lei pe lună.
Opinia publică trebuie să înțeleagă faptul că un profesor debutant are în acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe lună. O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu (fără a lua în calcul orașe precum București sau Cluj), prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit și facturile utilităților, haine, cărți, cursuri de perfecționare? Chiar și în aceste condiții de umilire salarială, majorarea care ar fi trebuit să se acorde în anul 2020, a fost «sărită» și anul acesta! Atitudinea guvernanților care dau astfel de salarii profesorilor este una cinică, dacă nu cumva chiar iresponsabilă!
Salariații din învățământ așteaptă, cu mare interes, informații oficiale legate de ceea ce se va întâmpla anul viitor referitor la aplicarea Legii nr. 153/2017. Conform acestei legi, ar trebui să se atingă nivelul maxim prevăzut de această lege, care oricum este revoltător de mic.
Prim-Ministrul României trebuie să spună public și de îndată, dacă Legea nr. 153/2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajații din învățământ. Orice amânare naște suspiciuni, asta pentru că, în câteva zile, la Ministerul Finanțelor Publice începe «creionarea» Proiectului de buget pentru anul 2022. Tăcerea guvernanților poate fi interpretată de salariații din învățământ, ca o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”.
Trimite articolul
X“salariile profesorilor nu crește” felicitari!
Zău așa?! Elevii sunt indignați fiindcă nu cresc salariile celor din învățământ după cum doresc ei?. Și probabil că sunt foarte mulțumiți și fericiți de cum cresc salariile părinților lor ?!
Asta inseamna ca Vasile, profesorul praf si varza de limba romana ramane sarac si prost?
-
Te-am învățat cum se scrie corect “mă-ta” și acum mă faci sărac și prost? Nerecunoascătorule! 😀
-
L-am invatat pe nevasta ta cum sa sufle la salam si acuma vorbesti despre ma-ta? O las pe ea pentru tine
-
?, ești un Idiot.
-
Ai ghicit! Si îmi place sa fiu Idiot nevaccinat și ne-parfumat, poate doar uneori când mai încurc ideile.
-
Eu sunt cel mai mare idiot.
-
Nu, eu sunt!
-
-
-
Nu cresc salariile profesorilor, dar au crescut fondurile acordate partidelor. Popor de politicieni analfabeti.
-
Liderii au asteptat sa le aprobe guvernul degrevarile , ca altfel isi suparsu stapanii.Unde s- a mai pomenit ca liderul de sindicat sa fie platit degeaba , degrevat de ore , sa mai ia si indemnizatie din cotizatiile salariatilor si acestia sa le apare interesele luptand impotriva stapanilor care – platesc.Oricum sindicatele sunt de forma.
Trebuie inceput un amplu protest! Prima data o săptămână cu banderole albe,după care în stradă! Demisia acestui guvern incompetent!!!
-
Ar trebui desfiintat sindicatul sunt supusii parlamentarilor care fura banii in mod ilegal din munca profesorilor . Dar profesorii sunt de vina ca le plateste codizatie din salariul mizerabil
Liderii sindicatelor din învățământ sunt supuși politic. De asta nu scot oamenii în stradă.
Foarte bine, chiar ma gandeam sa le scada drastic, mai ales ca am certitudinea ca majoritatea profesorilor au votat ciuma galben-portocalie si nu pe cei care i-au respectat si le-au majorat lefurile.
“… un profesor debutant are in acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe luna … ” cu siguranta nu este un salariu mare, nu sunt toti debutanti, insa daca nu le convine pot pleca din sistem, nu-i tine nimeni cu forta si-i sfatuiesc sa voteze in continuare cu ciuma galben-portocalie, ca cealalta nu le-o fost benefica.
-
Sa plece debutantul iar al tau/al meu copil va fi invatat de un suplinitor calificat pentru orice altceva dar nu pentru invatamant. Ce faci atunci? Fugi sa suprapopulezi o clasa in care sunt deja mult peste 25 de elevi si astepti rezultate. Isi bat joc de toate sistemele si asta pentru ca suntem condusi de cei care nu au nici cea mai mica legatura cu sistemul pe care il reprezinta! Mi-e scarba!
Somnul natiunii, naste monstri! Monstri cu atât de multe capete cã nu vom scãpa niciodatã ! Destesptã-te române!
-
Never
Liberiali înseamnă că se votează cu apropiaţii în partid, cl-uri, cj-uri? Trezirea cu hotârâri prin ei înşile
Mai erau pule1i de sindicalisti care , inainte de alegeri, cu un fals elitism fandosit , intrebau : “Cu cine ati votat, cu Veorica” ? Pristanacilor, va meritati soarta! Sunteti niste bugetari amarati, dar voi votati caricaturile astea din PDL( pnl nu exists) , care v au taiat salariile si in 2010? Fraierilor si prostilor!
-
Corect!
Este firesc. La toate maririle salariale, sindicatele au iesit in strada si au amenintat cu greva generala. Concluzia logica este .ca le plac inghetarile si chiar taierile. In 2008 au tras un concert si au dansat dansul pinguinului in piata Victorie, a fost o veselie si o voie buna…
Deșteptarea românule!
Pai, dacă nu le convine salariul, e simplu: profesorii pot pleca sa muncească la firmele private 🙂
-
Prostule, gaseste ti sclavi din Afghanistan!😁
Sa creasca salariile peste tot inclusiv privat.Au salarii prea mari unii pentru cat efort depun.plus vouchere,plus,plus.
Dar pt. ce sa creasca salariile profesorilor, ca nu vad rationamentul!? Pt. o ,, scoala online” pe spatele parintilor, in care parintele dupa ce vine de la serviciu trebuie sa explice lectia unor copii de pregatitoare, de clasa 1, sa-i invete sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca? Pe langa acestea, portofilii, avap, desen si muzica, prestate iar de parinte. Asa mi-a placea si mie sa lucrez in ,, work from home”, altii sa-mi faca treaba si eu sa merg sa-mi iau salariul; numai ca in mediul privat asemenea lucruri sunt utopii! Dupa un online total ineficient, din care cei mici nu inteleg nimic, in care surmenam parintii, ne mai trebuie si mariri de salariu, e cumva ca si cum ,,l-ai premia pe dl. Goe ca a ramas repetent”!? Sunt perfect de acord sa iti ajuti copilul la teme sau la un proiect, dar nu sa faci tu ca parinte totul! Parintele are task-uri la serviciu, vine acasa: cumparaturi, mancare, spalat, familie, copii, etc.; apoi in zilele acestea te trezesti ca esti mai mult decat un robotizat, la ora 23:00 de la 05:00 dimineata, constientizezi ca n-ai avut timp de tine 1 minut. Dar oare parintii care au mai multi copii ce fac? Oare pe vremuri cand parintii/bunicii nostrii erau analfabeti sau semi-analfabeti, cum procedau acei profesori: dadea cartea elevului acasa sa-i invete cei care la randul lor nu stiau carte? Ma intreb de ce s-a mai legiferat prin constitutie dreptul la educatie? Indiferent ca este pandemie, trebuie gasite solutii viabile ca elevii sa mearga si sa invete intr-un cadru propice de invatamant, online-ul este de facultate si acolo daca nu esti prezent la seminarii/laboratoare, esti in final pe langa ,,subiect si predicat”! Din punctul meu de vedere online-ul s-ar putea aplica la la clasa a V-a pana la finele liceului pentru elevii cu probleme de sanatate in anumite perioade ( sa primeasca si ei temele de profesori, ca sa nu ramana foarte mult in urma cu materia).
-
Ai scris mult si prost.Probabil ca ai un copil fiarte idiot!😁
La cat produc au prea mare salariu. bonusuri ;libertate etc/cui nu convine la privat adunarea.
-
Idiotule, invatamantul ” produce” , prostule care esti prost, inteligenta. Mii de medici au plecat, IT isti, ingineri etc. Pacat ca faci umbra pamantului. Tu ce mtzii mtii produci? Din cauza mentalitatii de șăibar dispus sa lucreze pe 2 bani, o ducem asa de rau!