Dr. Andreea Moldovan a declarat, duminică seara, la Digi 24, că în România sunt 1.456 de paturi de terapie intensivă, cu 48 mai multe decât la ultima raportare.
„Avem în momentul de față 1.456 de paturi de terapie intensivă, cu promisiunea și acțiunea de a se crește și mai mult acest număr de paturi. Aici aș vrea să fac o nuanță: am vorbit cu DSP-urile din țară și apoi cu managerii spitalelor din țară atât pentru paturi de terapie intensivă, cât și pentru paturi de terapie acută. În aceste paturi de terapie acută ajung pacienții care sunt deja cu forme severe de boală, dar care nu necesită intubație și ventilație mecanică și cărora trebuie să li se aplice un protocol de tratament cu oxigen cu presiune crescută, dar nu intubație. Aceste paturi pot fi relativ mai ușor identificate, astfel încât am avut un număr mai mare de astfel de paturi pe care urmează să le punem în funcțiune”, a spus dr. Andreea Moldovan.
[eadvert]
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că o parte din paturile de ATI au fost deja puse în funcțiune, iar o altă parte urmează ca zilele următoare să fie puse în funcțiune, cele mai multe fiind găsite în spitale mici din țară, în vreme ce locurile în ATI, la spitalele din reședințele de județ, lipsesc sau sunt foarte greu de găsit.
„Nu sunt foarte multe paturi de terapie intensivă rămase libere pentru că trebuie să înțelegem un alt fenomen: fiecare val al acestei pandemii a lăsat în urmă un număr de pacienți în terapie intensivă, pentru că un pacient, în momentul în care ajunge în terapie intensivă și supraviețuiește bolii care l-a adus acolo, poate să aibă o evoluție prelungită, ceea ce înseamnă că staționarea în terapie intensivă este prelungită și estimăm că la fiecare pacient o astfel de prelungire poate să ajungă până la o lună de zile”, a spus dr. Moldovan.
Aceasta afirmă că deși s-ar mai putea găsi paturi de terapie intensivă, mare problemă o reprezintă resursa umană.
„Am putea crește oricât de mult numărul de paturi ATI, putem aloca în spitale unde pot să fie prize de oxigen, se pot organiza astfel de paturi. Avem și aparatura necesară, pentru că avem ventilatoare la dispoziție, ceea ce este un lucru extrem de important. Însă ceea ce este deficitar și cu ce ne confruntăm în prezent este resursa umană. Pentru că personalul de terapie intensivă, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare de curățenie e un personal care deja e supraîncărcat în mare majoritate de un an de zile”, a mai spus dr. Andreea Moldovan.
În prezent în secțiile ATI din țară sunt, spune dr. Moldovan, între 1.000 și 1.500 de medici, între care și medici pensionari și rezidenți de ani mari.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!