Acest proiect are ca scop îmbunătățirea eficienței și transparenței procesului de achiziții publice din România, prin interconectarea și interoperabilitatea Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) cu alte baze de date naționale relevante.
Jalonul 437 vizează integrarea tehnologiilor digitale și a conceptului de interconectare între diverse instituții și autorități naționale, ceea ce contribuie semnificativ la modernizarea sistemului național de achiziții publice. Prin această reformă, procesul de achiziție publică devine mai transparent, mai eficient și mai ușor de gestionat de către autoritățile și entitățile contractante.
Sistemele și instituțiile interconectate
În cadrul acestui proiect, SEAP a fost integrat cu mai multe instituții și sisteme esențiale, pentru a asigura un flux de informații eficient și pentru a simplifica procedurile administrative:
- Agenția Națională de Integritate (ANI): Alinierea Formularului de integritate ANI la cerințele de flexibilitate în utilizare, facilitând accesul rapid la informațiile necesare.
- Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC): Publicarea informațiilor relevante privind contestațiile și deciziile acestora la nivelul procedurilor de atribuire.
- Ministerul Afacerilor Interne (MAI): Accesarea rapidă a cazierului judiciar, contribuind astfel la fluidizarea și debirocratizarea procesului de achiziție publică.
- Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF): Accesarea cazierului fiscal, facilitând simplificarea procedurilor de achiziție publică.
- Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC): Permite acces rapid la datele de înregistrare ale companiilor, oferind transparență în ceea ce privește statusul acestora.
- Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP): Integrarea sistemelor informatice pentru un control ex-ante eficient al procedurilor de atribuire.
- Ministerul Justiției (MJ): Publicarea informațiilor relevante în procesul de soluționare a plângerilor formulate în legătură cu procedurile de achiziție publică.
Conform ADR, implementarea Jalonului 437 aduce numeroase beneficii atât pentru autoritățile publice, cât și pentru participanții la procedurile de achiziție publică:
- Digitalizare: Aplicarea soluțiilor digitale facilitează procesul de achiziție publică și îmbunătățește eficiența acestuia.
- Interconectare: Crearea unor legături între diverse entități și autorități naționale asigură un flux mai rapid de informații și contribuie la transparența procesului.
- Fonduri europene: Utilizarea fondurilor europene pentru a sprijini transformarea și modernizarea sistemului de achiziții publice din România.
- Eficiență: Reducerea costurilor administrative și consolidarea capacității administrative a autorităților implicate în procesul de achiziție publică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!