Florin Ciţu se va întâlni cu liderul USR, Dacian Ciloş, în cursul zilei de miercuri. Refacerea alianţei PNL-USR-UDMR are două probleme majore. Opoziţia unor filiale ale PNL, care au fost foarte vocale împotriva USR în ultima perioadă, dar şi aritmetica parlamentară care s-a complicat după plecare taberei Orban din PNL.
[eadvert]
O eventuală alinţă PNL-USR-UDMR ar avea mai puţin de 234 de voturi şi ar fi nevoită să apeleze la parlamentarii neafiliaţi sau la minorităţi pentru a trece guvernul şi a adopta pe mai departe proiectele legislative dorite. Fosta coaliţie se bazează în prezent doar pe 225 de parlamentari.
Scenariul unei alinaţe cu PSD
O alinaţă PNL-PSD-UDMR este dorită de anumite filiale PNL, dar şi de preşedintele Iohannis care a avut un discurs extrem de critic la adresa USR.
Totuşi o parte semnificativă din PNL este împotriva unei astfel de alinaţe pe de o parte din cauza impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra imaginii partidului, dar şi din cauza cerinţelor mari pe care PSD le are – jumătate din ministere sau premierul.
O coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condiţiile în care majoritatea necesară este de 234.
Tabara Orban spune că va vota doar o alinţă PNL USR UDMR
În lipsa unui sprijin pentru un guvern minoritar PNL este acum nevoit să caute sprijin la cei pe care i-a criticat. Astăzi echipa desemnată pentru negociere va începe discuţii pentru închegarea unei coaliţii de guvernare atât cu USR cât şi cu PSD.
Klaus Iohannis este de aşteptat să amâne chemarea partidelor la consultări pentru a oferi timp negocierilor dintre partide pentru cristalizarea unei coaliţii.
UDMR, despre coaliția cu PNL și PSD
Kelemen Hunor spune la RFI despre o eventuală coaliţie cu PNL şi PSD că ar fi „o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituţiei, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziţia bunicii în ziua în care vine poştaşul, să stea frumos în geam”.
Ce coaliţie vrea UDMR? Kelemen Hunor spune că „sunt posibilităţi şi cu USR-ul şi cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcţie te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă şi ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleaşi probleme. Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanţă, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil”.
Sursa: Mediafax
Cîțu: Negocierile încep miercuri. A fost aprobată flexibilizarea mandatului pentru negocieri
Trimite articolul
Xdaaa, grea alegera intre USR si ciuma rosie jonopot peeeseeedeee 🙂
Cei trei “uriasi” ai momentului. Citu care stim ce poate si ce a facut pana acum, un hotoman de duzina, Ciolos un tradator simbrias, seful guvernului 0, niste obraznici care se agata de putere si Ciolacu despre care nu se pot spune multe lucruri, a fost numai seful Camerei Deputatilor. Traim din tot felul de experimente care mai de care paguboase pentru Romania si cetatenii extrem de naivi a acesteia. “Cum nu vii tu, Tepes doamne …”.
Psd nu va intra la guwernare! Anticipate in mod sigur la sfarsitul lui februarie !
Alinta, alinata, numai alianta, nu