Guvernul Ciolacu ar pregăti o majorare de 13% a salariilor de bază, și nu cu 40%, cum au promis guvernanții, de la 1 ianuarie, pentru profesori și angajații din Învățământ, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, a transmis Edupedu.ro.
[eadvert]
Proiectul prevede și o a doua majorare, cu 7%, în luna august, cu toate că în septembrie 2024 sunt programate alegerile locale.
Prevederea din draftul OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative:
„Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:
a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
Procentul anual de creștere ar fi cel anunțat de sindicate: „dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor”, a declarat președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, citat de G4Media.
La momentul respectiv, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, așa cum „apare în OUG 57. Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”. Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste“, a declarat Nistor pentru Edupedu.ro.
Trimite articolul
Xwow, aproape cat inflatia! – chiar a meritat greva!
-
Majoritatea nici nu merita vreo majorare. Toape de 30 ani, program de 4 ore, pretentii de patroane. Da, le gasesti pe toate pe tinder
Unii dintre profesori cum ar fi cei de limbi strãine, matematicã, fizicã, chimie materii care pentru a fi aprofundate presupun şi efectuarea unor exerciţii şi probleme pot obţine bani în plus pe lângã salariu din meditaţii la domiciliu acordate elevilor. Alţi profesori precum cei de educaţie fizicã sau materii precum istoria, geografia, limba şi literatura românã unde e preponderent nevoie ca sã le asimilezi de o bunã memorie şi dorinţã de citit a elevului nu prea au oportunitatea de a oferii meditaţii contra cost.
-
Dar pot face Glovo, la fel poti si tu.
WOW !!! Si din ce acoperiti cheltuielile stimati guvernanti ? Nu trece saptaman ca niste bujetari sa nu faca greva pentru marirea salariilor, iar voi aprobati pe banda rulanta… Stiti ce urmeaza ? privatii sa faca greva prin neplata taxelor si impozitelor !!! Cat credeti ca poate duce sfera privata pe spate ? Ajungem ca noi care lucram la privat sa fi sclavii statului care isi platejte angajatii lui din salarul noastru castigat cu sange si transpiratie !