„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se precizează în propunerea de act normativ.
[eadvert]
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Impactul macroeconomic Potrivit Notei de fundamentare, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei, un număr de circa 856.830 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27 % din numărul total de salariați activi – 5.265.252. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariați.
Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.
Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri,etc.). Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 2.181.134 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi: modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3)); modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151).
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 17.11.2022-26.11.2022.
Trimite articolul
XEu nu sunt de acord cu aceasta crestere avind in vedere conditiile economice. Ar trebui aminata.
-
Ai dreptul sa nu fii de acord, oricum nu va conta
Eu pot fi de acord cu o crestere salariala , insa doar ptr.angajat.
El ca angajat si tu ca proorietar de firma produceti banii.
In vreme de criza , cand totul functioneaza doar la regim de avarie, sa intervina guvernul si sa decida prin ordonanta asupra veniturilor si taxelor cat si asupra salariului oferit angajatilor din mediul privat, mi se pare aberant!!
Da
Daca este sa fim empatici si solidari, merita sa i se dea bani mai multi angajatului, caci si el resimte pe deplin inflatia.
Dar atunci vino si tu stat si guvern si dovedeste empatie si solidaritate si ingheața contributiile !!!
Nu obliga tot mediul privat sa creasca salariile angajatilor fara sa tii cont de cerera si oferta care-s baza economiei de piata.
Vrei mariri de salarii ptr.angajati, ptr.ca declarativ spui ca-ți pasa ??
Da !
Ok.
Hai ca pun mana de la mana firmele si pun bani in plus ptr.angajati.
Dar nu si contributii in us la aceste sume care sa mearga catre Guvern.
Ca din ecuatia asta ar urma sa castige angajatii si Guvernul.
Iar de platit , sa suporte cheltuielile privatul.
Micsorandu-si profitul sau avand probleme ptr.a continua activitatea .
Deci, da .
Majorare de salarii ptr.angajati dar fara cresteri de contributii ptr. Guvern!!
Adica taxele i ghetate la nivelul de acum.