Decizia a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu sindicatele și patronatele, în Consiliul Tripartit.
„De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Guvernul a discutat cu sindicatele și patronatele o nouă formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Acesta va ține cont de mai mulți indicatori prognozați și se va calcula în funcție de „un nivel orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut”, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prezentat Blocului Național Sindical (BNS).
[eadvert]
Dacă salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, salariul minim brut ar ajunge la 4.121 de lei sau 4.285 de lei, de la 1 ianuarie 2025, scrie Agerpres.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognoza, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern care a fost prezentat săptămâna trecută Blocului Național Sindical (BNS).
România ar trebui să transpună în acest an Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană și acest proiect de HG ar rezolva o parte din problemă. Separat Guvernul pregătește și un proiect de lege modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Ultima majorare a salariului minim a avut loc în octombrie anul trecut, când a crescut de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, de care au beneficiat 1,8 milioane de angajați.
Sursa: TION.RO
Trimite articolul
XParadoxal,cei vizaţi de aceste creșteri salariale nu vor avea un nivel de trai mai bun decât înainte. Ba din contră. Deşi vor primi cu 200-300 de Ron mai mult în mână, vor cheltui lunar ,pentru cele necesare traiului ceva mai mulți bani decât înaintea acestor creșteri ale salariului minim făcut din pix.
Asta deoarece prețurile tuturor produselor, serviciilor ,etc se vor māri,la rândul lor.Patronii,fiind obligați să plătească mai mult, vor crește prețurile produselor și serviciilor oferite, în consecință.
Singurul câștigător va fi statul, care va colecta ceva mai mult. Bani absolut necesari ,acum în prag de alegeri, pentru stimularea clientelei politice.Stim noi cine sunt aceia.
Singura soluție pentru creșterea reală a nivelului de trai pentru cei cu venituri mici ar fi introducerea impozitului progresiv. Iar cei cu veniturile cele mai modeste ( să zicem, până la 25.000 Ron anual) să fie scutiți de plata taxelor.
Dar aceasta cred că e o utopie, intr-o țară care importā mult mai mult decât exportā, adică consuma mai mult decât produce, îndatorându-se peste măsură.
-
Ai dreptate, mai putin cu impozitul progresiv. Impozitul progresiv iti “taie” elanul, nu te mai motiveaza sa muncesti mai mult si sa castigi mai mult.
Si mai e o chestie, impozitul fix (procentaj) e deja progresiv, daca eu castig 5.000 lei si platesc 10% platesc 500 lei. Daca am 10.000 lei si platesc tot 10%, platesc 1000 lei. Ce-mi ofera statul ca platesc mai mult, in afara de pensie (daca o sa o mai apuc)?
De ce trebuie sa platesc eu niste paraziti care nu muncesc si primesc ajutor social… si care au aceleasi drepturi cu mine?
-
Probabil ca sistemele celor mai multe țări din vestul Europei, care au o puternică tentā socială, nu s-ar potrivi întru totul României.
Pentru cā puterea economică a acestor țări e net superioară țării noastre.Cred, totuși, că cei care au ales sā muncească în România,indiferent că sunt sau nu sunt calificați, ar trebui să poată trai decent în urma muncii lor.
În acest caz,statul ar trebui măcar să reducă considerabil cuantumul taxelor și impozitelor plătite de cei cu venituri mici.
-