Peste 10.000 de joburi cu salariul afișat sunt disponibile, în acest moment, pe una dintre cele mai mari platforme de recrutare din România. Companiile se pregătesc, astfel, pentru momentul în care va deveni obligatorie măsura propusă de Comisia Europeană de a legifera transparența salariilor. Propunerea vizează publicarea salariilor sau a unor marje salariale încă din anunțul de angajare.
Transparență
Angajatorii cu cea mai mare deschidere în publicarea salariilor sunt cei din retail, servicii, transport – logistică, turism și construcții, iar majoritatea joburilor sunt din categoria entry level. Totodată, un număr important de poziții cu salariile afișate sunt cele care se adresează candidaților ce vor să lucreze în afara țării (17% din numărul total de locuri de muncă pentru care salariul este publicat).
[eadvert]
În perioada ianuarie – decembrie 2022 s-a triplat numărul de poziții deschise care au salariul menționat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar pentru 2023 sunt așteptate noi creșteri la acest capitol.
„Dincolo de acest element al obligativității în viitorul apropiat, angajatorii știu că aceste anunțuri sunt mult mai atrăgătoare pentru candidați, fiind cu 40% mai vizualizate decât cele fără salariu. La asta se adaugă faptul că și aplicările sunt mai țintite de vreme ce candidații știu exact la ce să se aștepte din punct de vedere salarial și nu aplică decât dacă oferta expusă în anunț corespunde criteriilor pe care le au”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.
„Deși vedem o creștere a numărului de anunțuri de angajare care includ salariul oferit de angajator, încă este destul de restrictivă plaja joburilor și domeniilor pentru care se întâmplă acest lucru. Cu cât pozițiile sunt mai specializate sau cer un nivel superior de senioritate, cu atât numărul de joburi cu salariul afișat este mai mic. De aceea, apar undeva în a doua parte a clasamentului domenii precum IT, telecomunicații, marketing, banking sau farma”, precizează Roxana Drăghici.
Trimite articolul
XMi se pare ciudata treaba asta, chiar comunista. Hai ca un interval e ok, sa stii cam la ce sa te astepti, dar un salariu exact mi se pare ca n-are sens, asta merge doar la bugetari, acolo iau toti la fel. Insa la privat se plateste in functie de competente, poate eu angajez un mecanic auto, e ok si daca e unul incepator si daca e cu experienta, dar n-o sa-i platesc la fel, nu? Unul rezolva o problema la o masina in cateva ore, poate o zi, celalalt poate rezolva aceeasi problema in 20-30 minute.
-
Sunt de acord cu tine, un interval ar fi mult mai ok fata de salariul fix. Important e ca totusi sa se refere la salariul net ca nu multa lume stie sa si calculezevenitul net. Intervslele ar trebui sa fie mzi mici ca am auzit unde su zis ca dau salariu intre 3000 si 50000 + bonuri masa. Suna bine? Daca ar fi net, da. Faza e ca salariul net era 1774 lei + bonuri de 15 lei/zi – 315 lei. Deci pentru munca de 8 ore + 2 sambete pe luna se lua putin peste 2000 lei net. Asa anjntil suna bine.
-
Pai de aceea angajatorul trebuie sa stie exact ceea ce vrea/cere in anunt, respectiv fisa postului: studii, abilitati, caracterizare, etc. Hai sa fim seriosi, majoritatea doresc sclavi pe salariul minim, nu toti dar majoritatea. Multa munca fizica sau/si intelectula pe bani cat mai putini…