Forul decizional va fi însă Camera Deputaților. Cuantumul voucherelor de vacanţă propus pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 rămâne la valoarea de 1.450 de lei pentru fiecare salariat bugetar, dar și pentru cei din mediul privat, acolo unde se alocă.
[eadvert]
De asemenea, în proiect se arată că, în cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, el trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste vouchere de vacanță.
„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se arată într-un cumonicat al Senatului.
Voucherele, în valoare de 1450 de lei, se acordă din bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale.
Ce nu ai voie să faci cu aceste vouchere
- utilizarea voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute
- comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii.
Valabilitatea acestor vouchere
Tichetele de vacanță au termen de valabilitate un an de la data emiterii. Fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni:
- emitentul şi datele sale de identificare;
- valoarea nominală a tichetului de vacantă;
- angajatorul şi datele sale de identificare;
- numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă;
- spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
- interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă;
- perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.
Amenzi
Potrivit proiectului, angajații care au mai multe contracte individuale de muncă pot alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherul de vacanță.
Tichetele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei.
Trimite articolul
XAtenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie să treacă de deputați, să fie aprobată de președintele statului și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Adica statul da pomana electorala la angajatii din sectorul privat din bugetul de stat!! Bravo!!
-
Nu, nu e vorba de nici o pomană electorală. Firmele private vor finanța 100% valoarea acestor tichete din bugetul propriu, statul asigură doar deductibilitatea, scutirea asigurării sociale doar pentru angajat și a contribuției asiguratorie în muncă de 2,25%.
-
Oare bugetarii sunt constienti ca traiesc 100% pe seama privatilor?