Vestea mai puţin bună este că goana după alimentarea cu gaze pentru iarna aceasta s-a făcut cu cel mai mare preţ din istorie, lucru care se va vedea în facturi, scrie Ziarul Financiar.
[eadvert]
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna iulie importurile de gaze s-au făcut la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. Doar pentru comparaţie, în aceeaşi lună a anului trecut importurile s-au realizat la 169 de dolari pe mia de metri cubi. Mai departe, datele de la CEGH, bursa de gaze de la Viena, unde se stabileşte de fapt cotaţia gazului la nivel european, gazul pentru această iarnă a ajuns la peste 2.400 de dolari pe mia de metri cubi.
„O iarnă cu temperaturi mai scăzute poate agrava deficitul de energie, problemele de aprovizionare şi poate conduce la întreruperi de energie, precum şi preţuri şi mai mari“, spune Szabolcs Nemes, managing partner, Roland Berger România.
Pe de altă parte, la finalul săptămânii trecute, Virgil Popescu, ministrul energiei, a precizat după reuniunea extraordinară a Consiliului European că România încă îşi doreşte decuplarea preţului gazului de cel al producţiei de energie, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea designului pieţei de energie. Până la redesignul pieţei, între 1 decembrie şi finalul lunii martie 2023 România trebuie să reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf.
„România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de noi. În schimb, am obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional“, a anunţat ministrul. În general, orele de vârf sunt seara, în intervalul 18-20 si dimineata, intervalul 8-10. Până la închiderea ediţiei, nu era clar cum se va aplica această măsură şi dacă România este oricum obligată să o aplice în contextul în care în primul semetru al anului consumul naţional de energie a scăzut cu 5%. Nici de la nivel european şi nici pe plan local nu s-a comunicat care este referinţa faţă de care se va calcula reducerea de 5% a consumului de energie în orele de vârf.
O altă decizie prevede impunerea unui plafon de 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie din surse regenerabile, nucleare, cărbune sau hidro, excepţie făcând producătorii de energie pe bază de gaz natural.
„Veniturile producătorilor de energie vor fi plafonate la 180 de euro/MWh de la 1 decembrie până la 30 iunie 2023, sumele care depăşesc acest plafon urmând să fie utilizate pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică“, a mai precizat Virgil Popescu. Printre noile măsuri se urmăreşte instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.
MEDIAFAX
Trimite articolul
XAceasta este o bataie de joc. Ce rost are sa ai gaz daca nu iti permiti sa il consumi este ca si povestea am dar defapt nu am. Totul va duce la falimentul atat al consumatorilor cat si al celor care au umplut rezervoarele unei tari cu cel mai scump gaz de pe piata. Poti sa scumpesti cat doresti daca consumatorul final nu are posibilitatea de a plati este cam la fel cu cererea si oferta. Ideea ca statul are sa faca o incrucisare a costurilor este tot aceeasi lucru vor creste nu numai preturile la gaze ce si taxele si impozitele iar aceeasta nu va duce la prosperitate ce la datorii si mai mari.
Nu mai ascultati toate SRL-urile si lucrati dupa dispozitii date de la ”Bruxel” care pentru banii europeni nerambursabili va incaseaza pe alte cai nu dublu ce triplu. Cum se mai poate vorbi ca este gaz pentru a trece iarna cand aurul a ajuns mai ieftin ? O sa se umple spitalele din cauza nefolosirii incalzirii. iar nu ai sa poti lua apartamentele pentru nelata incalzirii (asociatiei) unde sunt domilor tampeniile de nepoluare cand iarna va sufla in buzunare tot ce aveti? Azi este energie poluanta centralele atomice maine este verde in functie de interese. La fel se poate cataloga si incalzirea pe combustibili solizi gen carbuni care sunt ca rezerve in ro pentru inca 200 de ani si preturile nu trebuiesc jucate la burse ca nu suntem brokeri intr-o tara saraca.
“Munții noștri aur poartă,
Noi cerșim din poartă-n poartă.”
În prezent, România are a treia rezervă de gaze din Uniunea Europeană, imediat după Olanda și Marea Britanie.
România are rezerve de gaze naturale dovedite de 100 miliarde metri cubi
Prin cate firme intermediare a trecut gazul pana a ajuns la pretul fara numar????