Din consum, 24 milioane metri cubi sunt din extracția din producția curentă, 24,3 milioane metri cubi sunt din extracția din depozite, iar 5,8 milioane de metri cubi sunt din import.
[eadvert]
De când a apărut, acum două zile, episodul de ger asupra României, importul via Bulgaria a crescut puțin, de la 3,8 milioane mc la 4,1, dar, în plus, a apărut și un import din Ungaria. Pe gazoductul Arad-Szeged, uzual, se înregistra export de gaze către Ungaria, din care parte era doar un tranzit prin România. Aseară însă, fluxul a fost inversat. A apărut un import de 1,4 milioane mc care a urcat până la la 1,7 milioane mc, de dimineață, potrivit datelor intercative Transgaz, a transmis Economedia.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a transmis de mai multe ori că țara noastră poate trece această iarnă folosindu-se doar de resursele interne de gaze, adică producția curentă și extracția din depozite. Însă, gerul a mărit semnificativ importul gazelor.
„Vine gerul, dar suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem”, spunea, în urmă cu doar o săptămână, Burduja, citat de Economedia.
În cursul zilei de marți, 10 ianuarie, ministrul și-a rectificat declarațiile. A transmis că se fac importuri, dar nu pentru că ar fi nevoie, ci din motive comerciale, de avantaj de preț pentru comercianți.
„Sunt decizii comerciale și cantități mici. Uneori e mai ieftin să imporți decât să extragi din depozite, iar deciziile aparțin fiecărei companii în parte. România a și exportat, inclusiv ieri. Repet, sunt decizii pur comerciale”, a spus ministrul, citat de sursa menționată anterior.
Marți țara importa doar din Bulgaria, miercuri apărut și importul din Ungaria.
La un consum de 55 de milioane de mc de gaze și o producție care nu trece de 24-25 de milioane mc, ca să ne bazăm doar pe resursele interne înseamnă că trebuie extrași zilnic circa 30 de milioane de metri cubi. Nu numai că această cantitate depășește capacitate maximă de extracție, care este de 28-29 de milioane de metri cubi, dar sistemul nu permite, din motive tehnice, acest nivel al extracției decât pentru o scurtă perioadă de timp, câteva zile. Ieri, extracția din depozite ajunsese la 27 de milioane de metri cubi. Azi, a scăzut la 24,7 milioane mc, dar a apărut importul suplimentar din Ungaria. Potrivit directorului Transgaz, Ion Sterian, operatorul Sistemul Național de Transport, este bine că importă pentru că scade presiunea pusă pe SNT de a folosi doar resurse interne, a mai scris Economedia.
„Iarna e lungă. Dacă am fi folosit acum gaze mai multe din depozite, presiunea ar fi scăzut, iar spre finalul lunii februarie am fi putut extrage mai puțin din depozite”, a afirmat Sterian, citat de Hotnews.ro.
Trimite articolul
XCum nu are? Acum 2 saptamani ne explica Burduja ca are. Mint astia mai rau ca porcii. Dar marea problema e ca voi tot ii votati ca prostii.
Și uite așa tara care e amăgită de papagalii politicieni că va ajunge domne sa devină independenta energetic că Marea Neagra că povesti peste povesti acum importa de la ruși (că doar Ungaria nu are un strop din producție internă ce de la Putin) și desigur din nou ne-a luat frigul prin surprindere că doar e primul ger din aceasta iarna și poc ne-am dat seama subit că nu stam strălucit.Nah da bine că avem o sumedenie de instituții conduse de bugetari cu zeci de mii de lei salar pe luna deci e și cazul sa mai cotizam în plus la factura logic.
Acum 2 zile am văzut articol că depozitele din Ro sunt la 80,75% pline. Deci sunt prea mici?
Hopp ministrul energiei iarasi a mințit,, ca de obicei vai și amar avem niște gusteri retardați la conducere,sper sa ne scape Putin de cacanari astea.
-
Mars in Siberia!
Mai papagalilor, ce ati spus toata toamna ??? ”Nu sunt probleme, depozitele sant pline ”… Ca avemproductie proprie care sa vezi ca nu-i al nostru ! Si de unde cumparati ??? Bulgari si Unguri care au facut plinul cu gaz rusesc !!! Dar voi nu vreti gaze din rusia iida ! Ce pacat ca minciunea nu e cu durere, am scapa de voi in cateva minute !
cat de prosti pot sa fie ungurii care vor sa bage iar ungaria in urss, uitand ca bunicii lor si-au dat viata pe strazile din budapesta ca sa o scoata de acolo, astia de acum vor sa o bage iar de unde a iesit. prostii spera ca putin sa le dea pamant din tarile vecine. furturi teritoriale
-
doar sunt asiatici, au multe chestii in comun!
-
Las că nu-s așa de prost cum sunt sclavi de români care cumpără gaze de la ei
-
Da ca Rrromani au fost deștepți odată sigea la Nemți odată la Rusi acuma la Americani ai dreptate horh!!!
-
dar cat de prost sa fii tu sa aberezi asa ceva despre o tara membra NATO, UE si chiar zona Schengen ? in articol scrie ca ne vor ajuta si de data aceasta , chiar nu ai de ce sa-i injuri…
Bine ca avem de dat in RP Moldova gratis gaze curent combustibil da suntem prosti da rau trebuia de mult sai tragem pe roata
Exact ca si propaganda din Oradea, marca PNL, cel mai oras, in nici un oras nu se face nimic, doar Oradea se face, se drece, noi suntem oras, restul e vai de ei. MINCIUNI si PROPAGANDA, si prostii pun botul
Ne mint de 34 ani .cum votezi așa trăiești. VOTĂM USR SAU PDU SINGURII CARE VOR SĂ TAIE PENSIILE SPECIALE SI SUNT PRO EUROPA
Politicienii au mințit tot timpul și noi mințim ca îi vom vota !!!