Conform șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, această majorare va viza pensionarii care au depus documente referitoare la veniturile nepermanente obținute în perioada în care au lucrat, înainte de 2001. Recalcularea se va aplica doar la pensiile pentru care au fost aduse adeverințe cu privire la veniturile respective.
Deși pensia medie este de aproximativ 2.720 de lei, nu toți pensionarii vor beneficia de aceeași creștere, întrucât majorarea va depinde de veniturile suplimentare din perioada anterioară anului 2001. Procesul de mică recalculare a început la 1 septembrie 2024 și se va încheia în martie 2025, însă din cauza unor dificultăți tehnice în sistemul informatic, actualizarea dosarelor ar putea întârzia.
Deși majorările nu vor fi semnificative din cauza constrângerilor bugetare, pensionarii vor putea totuși să își suplimenteze veniturile prin acest proces. Creșterile vor varia între 7 și 10%, în funcție de veniturile suplimentare obținute în trecut.
Pensionarii care beneficiază de mica recalculare trebuie să prezinte la Casele de Pensii adeverințe care atestă veniturile nepermanente, cum ar fi premiile anuale, al 13-lea salariu, recompensele pentru realizări speciale, orele suplimentare și alte forme de remunerare, conform Legii 360/2023. Este important ca aceștia să verifice documentele pentru a evita eventualele scăderi ale pensiei.
„Estimăm că în luna martie se vor emite primele decizii de recalculare. Creșterile nu vor fi spectaculoase, deoarece sunt venituri nepermanente”, a precizat Baciu. Acesta a explicat că unele categorii de pensionari au avut deja adeverințele în dosare, dar acestea nu au fost luate în calcul, din cauza lipsei unei baze legale.
Trimite articolul
XPe ce lume trăiesc jurnaliștii noștri? Auzi trăznaie … majorări la pensie. În raport de care monedă … rublă, yuan sau chiar faimosul ciocan gabonez?
-
moneda din Botswana
La pensiile internationale se pune ceva!?