Cu toate acestea, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a emis un comunicat oficial în care clarifică faptul că prostituția nu poate fi înregistrată în registrul comerțului, întrucât nu este legalizată în România.
Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o nouă versiune a Nomenclatorului CAEN, denumită CAEN Rev.3, care include mai multe activități economice actualizate conform reglementărilor europene. Unul dintre codurile care a atras atenția este 9699, care cuprinde o serie de activități diverse, printre care și „furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale” sau „organizarea de evenimente de prostituție”.
Acest cod a fost introdus în scopuri statistice, pentru a reflecta realitățile economice din diverse țări, inclusiv România. Cu toate acestea, Oficiul Național al Registrului Comerțului a clarificat că, deși aceste activități apar în noua clasificare CAEN, ele nu pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în Registrul Comerțului, întrucât prostituția nu este legalizată în România. Prin urmare, nu este posibil ca persoane fizice sau juridice să înregistreze prostituția ca activitate economică.
„Nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România”, precizează reprezentanții ONRC.
ONRC a explicat că, deși noul cod CAEN 9699 include „furnizarea de servicii sexuale” printre activitățile sale, acesta nu reflectă o legalizare a prostituției în România. Conform legii naționale, prostituția este reglementată de alte norme juridice și nu poate fi înregistrată ca o activitate comercială, întrucât nu există un cadru legislativ care să permită desfășurarea acesteia în mod legal în scopuri economice.
De asemenea, ONRC a subliniat că Nomenclatorul CAEN este gestionat și actualizat de Institutul Național de Statistică (INS), nu de Ministerul Justiției sau ONRC, și că instituția doar înregistrează activitățile economice care sunt permise de legislația română. În acest sens, chiar dacă un cod CAEN poate include activități controversate, înregistrarea acestora depinde strict de cadrul legislativ național.
Contextul european
Clarificări a făcut și Institutul Național de Statistică (INS) care subliniază că nu există o referire la „furnizarea de servicii sexuale” în noua versiune a Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN) Rev.3.
INS explică faptul că, pentru a se alinia standardelor internaționale, a adoptat o revizuire a CAEN în conformitate cu NACE Rev.2.1, aprobată de Uniunea Europeană. Deși în spațiul public s-a vehiculat că prostituția ar fi inclusă în codul CAEN 9699, INS precizează că acest cod preia activitățile din codul anterior 9609, fără a face vreo referire la prostituție sau organizarea de evenimente de acest tip. Astfel, prostituția nu este reglementată în cadrul CAEN Rev.3.
Modificările aduse clasificării activităților economice sunt în conformitate cu reglementările europene, iar codul CAEN Rev.3 este o adaptare a Nomenclatorului de activități utilizat la nivelul Uniunii Europene, conform Regulamentului Delegat (UE) 2023/137. Aceste ajustări au scopul de a reflecta mai bine realitățile economice și de a facilita colectarea de date statistice, dar nu implică legalizarea sau recunoașterea legală a activităților respective în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, în codul CAEN 9699 au fost introduse următoarele ocupații:
- activități astrologice și spirituale;
- activități sociale (de exemplu, servicii de escortă, servicii de întâlniri, servicii ale unui birou de căsătorii);
- furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție;
- servicii pentru animale de companie (de exemplu, cazare, îngrijire sau dresaj pentru animale)
- operarea adăposturilor pentru animale de companie abandonate;
- organizații genealogice;
- activitățile studiourilor de tatuaje și piercing;
- activitățile ale lustruitorilor de pantofi, portarilor, parcagiilor etc.;
- operarea de mașini de servicii personale cu monede (de exemplu, cabine de fotografiat, mașini de cântărit sau dulapuri);
- operarea de automate foto pentru imprimarea fotografiilor din înregistrări electronice (de exemplu, din telefon, carduri de memorie, stick-uri USB);
- activități de întâlniri și alte activități de networking rapid;
- activitățile ale artiștilor tatuatori, folosind substanțe biologice (de exemplu, henna) pentru decorare temporară;
- activități de șoptire la cai (dresaj n.red.);
- activități de îngrijire a casei;
- activitățile de planificator de nunți.
Trimite articolul
XCa la noi,la nimenea!
Zic rău?