Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că OMS și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii în 7 țări, după ce au fost izolate tulpini de îngrijorare ale virusului corona, care se pare că au mutații majore.
[eadvert]
În acest context, a fost adoptată o hotărâre CNSU privind restricții pentru românii care vin din acele zone afectate.
„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (…), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a mai spus că urmează să vedem în viitor dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce privește acest virus și dacă evoluția bolii este modificată față de varianta standard sau față de varianta Delta.
„Trebuie să spunem foarte clar (…) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.
Pe lista roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a introdus pe lista roșie șapte țări din sudul Africii unde a apărut tulpina Omicron a virusului SARS CoV-2. Românii și cetățenii europeni care vin din aceste țări trebui să stea în carantină.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.
De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
Carantina se face la domiciliu sau în locul declarat, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei, dar și în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
Totodată, CNSU a decis interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
Se fac secvențieri în cazurile grave din spitale pentru a vedea dacă Omicron este în România
Institutul Național de Sănătate Publică și laboratoarele care fac secvențieri vor face analize pentru a vedea dacă tulpina Omicron este deja în România. Primii supuși acestor verificări sunt pacienții în stare gravă din spitale, pentru a vedea dacă există corelații epidemiologice, a spus dr. Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că autoritățile se pregătesc pentru perioada următoare, după apariția noii tulpini Omicron.
Rafila a spus că nu poate nicio țară să excludă apariția de cazuri cu această tulpină.
În acest sens, INSP și rețeaua de laboratoare care efectuează secvențieri au demarat deja activitatea, iar cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, pentru a vedea dacă sunt corelații epidemiologice, link-uri epidemiologice cu tulpina Omicron.
„Cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, să vedem dacă sunt și corelații epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente în România și dacă evoluțiile clinice ale pacienților care sunt infectați ar putea să difere față de varianta originală sau față de tulpina delta. Când discutăm de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat întotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obținuți după vaccinare sau trecerea prin boală”, a spus ministrul Sănătății.
Potrivit lui9 Rafila, în 3 săptămâni vor apărea probabil primele studii care vor demonstra dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această nouă variantă.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XCarantinarea acasă este o măsură de amator.
Carantinarea în izolator este carantinare medicală.