Chisăliță avertizează că programul este unul neadecvat, greu aplicabil şi are un vădit scop de a promova vânzarea de sobe, nu de a ajuta consumatorii vulnerabili.
„Acest proiect nu ajută persoanele vulnerabile“
De asemenea, acesta adaugă că accesul la programul „Rabla pentru sobe“ este condiționat de înlocuirea sobelor existente cu unele care să aibă un randament de cel puțin 80% și emisii de compuși organici sub 120 de grame. El menționează că programul solicită ca noile sobe să aibă o putere nominală între 8 kW și 30 kW.
„După o activitate de 10 ani ca auditor energetic, în care am efectuat circa 2.500 de audituri energetice ale clădirilor, inclusiv în mediul rural, după o activitate de patru ani de electrificare a imobilelor din cătunele izolate ale României, care nu au energie electrică, după experienţa de a dona lemne de foc persoanelor vulnerabile, pentru a se încălzi în această iarnă în cadrul Proiectului Case cu Căldură, consider că sunt un cunoscător al realităţilor româneşti. Astfel, apreciez că acest proiect nu este unul care să ajute persoanele vulnerabile din mediul rural, în zonele în care se folosesc lemne pentru a se încălzi. Programul «Rabla pentru sobe» se poate accesa doar dacă se vor înlocui sobele existente cu sobe cu randament de minimum 80% şi emisii de compuşi organici care să fie sub 120 de grame. Cerinţa programului este ca sobele să aibă o putere nominală de minimum 8 kW şi maxim 30 kW”, se arată în articolul postat pe pagina Asociația Energia Inteligenta.
Probema economiei
Expertul vorbește și despre problema economiei care s-ar realiza prin această măsură, în situaţia în care tot lemnul folosit este de esenţă tare, cu o umiditate de 12%. Astfel, cantitatea de lemn consumată în sobele actuale ale casei menţionate este de circa 6,7 metri cubi (fag), iar după schimbarea sobelor cu randament de 80%, cantitatea consumată va fi de circa 5,8 mc, echivalentul unei economii de aproximativ 0,9 mc/gospodărie.
[eadvert]
Conform acestuia, economia de lemn de foc realizată la nivelul celor 50.000 de gospodării din Programul „Rabla pentru sobe” va determina o reducere a consumului de lemne cu 45.000 mc/an (0,6% din lemnul consumat oficial), reducerea defrişării a circa 22 hectare de pădure, reducerea costurilor achitate de o gospodărie cu circa 360 lei/an (13%), reducerea emisiilor în aer cu circa 36 milioane de kg CO2 (0,7%).
Finanțare de 70%
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat săptămâna trecută lansarea în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul-pilot „Rabla pentru sobe”. Programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor va avea un buget de 500 de milioane de lei şi se adresează solicitanţilor din comunele situate în 27 de judeţe.
Prin acest program, se acordă unui solicitant finanţare de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!