Actul ar amenda Legea pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015) și a fost inițiat de Andrei Lupu, deputat REPER.
[eadvert]
Argumentul său este că e „imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, iar situația devine cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea”.
„În ultimii ani ni s-a explicat că anumite profesii implică riscuri enorme și că persoanele care lucrează în astfel de profesii ar trebui să iasă mai repede la pensie și să primească sume considerabile mai mari decât concetățenii lor. Un caz special este cel al instituțiile de forță ale statului, care în teorie ar trebuie să lucreze pentru a genera siguranță și încredere pentru cetățenii României.
Îmi este imposibil să mai înțeleg despre ce încredere discutăm atunci când oamenii de rând văd că tocmai cei care trebuie să asigure respectarea legii și ordinea publică ajung să fie condamnați penal, iar după executarea pedepsei, primesc aceleași pensii crescute.
Nu zice nimeni să nu respectăm militarii și polițiștii de bună-credință, care își fac datoria legal, dar orice încălcări ale legii trebuie să fie sancționate dur și imediat pentru că sesizarea imediată a unei situații imorale este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român.
Am depus astfel o inițiativă legislativă de modificare a Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015) prin care sunt eliminate pensiile de serviciu (cunoscute și ca pensii speciale) pentru militarii, polițiștii, jandarmii și funcționarii publici cu statut special condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu”, și-a justificat Lupu inițiativa.
Parlamentarii și magistrații
Conform acestuia, în anul 2021, peste 176 de lucrători ai M.A.I. au primit calitatea de suspect, potrivit Direcției Generale Anticorupție din MAI, iar în 2022, „numărul lucrătorilor M.A.I. declaraţi suspecţi a crescut la 189. Cel mai recent, pe 29 ianuarie 2024, şase poliţişti de frontieră au fost condamnaţi definitiv pentru luare de mită în formă continuată”.
A mai insistat că prevederi similare există în Statutul deputaţilor şi senatorilor, precum şi în Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Trimite articolul
XSperam sa fie LEGE, nu doar propunere… dar la ce nivel e coruptia la romanika, mici sanse…
Nu e relevant cati politisti au primit calitatea de suspect. E un argument fals, enuntat doar pentru imagine. Si poate duce la abuzuri. Daca nu-mi place mecla politistului care imi da amenda pentru viteza, pot sa-l reclam la DNA ca a cerut mita si gata, are calitatea de suspect fara sa fie vinovat cu nimic. Nu-mi place mecla celui de la ISU care face inspectie? Il reclam si il fac suspect! Nu-mi place mecla sectoristului? Il reclam si il fac suspect si pe el! Cine a scornit asta cu “calitatea de suspect” ori e rauvoitor, ori e incompetent!. Si de ce s-ar aplica numai la militieni? Sa se aplice la toti bugetarii, ca acolo sunt mult mai multi spagari !!!