Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru”, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat.
[eadvert]
„Suntem bucuroși că proiectul PSD a fost adoptat de comisie”, spune Alfred Simonis.
„Poziția UDMR e una fermă și consecventă – toți cetățenii trebuie să beneficieze de pensie după limita de vârstă și contributivitate. Principiul contributivității trebuie să fie de bază. Propunerea de azi vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari și de un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei. Rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii socio-profesionale, care nu au nicio legătură cu principiul contributivității. (…) UDMR a susținut în mod consecvent că pensiile speciale trebuie eliminate sau impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate. (…) Demagogia și populismul la viteză maximă duc la decizii pripite. Dacă doriți să eliminați pensiile speciale, nu doar o mică parte pentru a câștiga un capital electoral, vă invităm să facem o analiză serioasă a deciziilor CCR. Parlamentarii UDMR nu vor vota”, a fost poziția senatorului UDMR Turos Lorand.
Deputatul AUR George Simion a anunțat că parlamentarii formațiunii votează în favoarea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
„PSD care a inventat pensiile speciale recunoaște că a fost o porcărie. Azi, domnule Ciolacu, recunoașteți că pensiile speciale sunt o rușine. Astăzi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă în domeniul pensiilor speciale. În lunile și săptămânile următoare coaliția se va lupta pentru eliminarea pensiilor speciale. Ne mai spălăm puțin obrazul față de această țară”, a spus și și liderul Dan Barna (USR-PLUS).
La rândul său, Ludovic Orban a acuzat PSD – UNPR – ALDE „și-a votat pensii speciale”.
„Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia sa reintre în slujba cetățeanului român, are ocazia să arate că cine-mparte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni, nu pentru privilegiați. (…) Astăzi aveți ocazia să începeți să vă îndreptați, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-ați bătut, ca într-un concurs de frumusețe, să fie dezbătut proiectul vostru. Azi trebuie să fie pas. Trebuie să facem ordine în legislația pensiilor, să facem dreptate pentru oameni”, adaugă Orban.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că parlamentarii nu trebuie să aibă indemnizații speciale.
„Nu am înțeles de ce nu ați făcut acest lucru dvs. anul trecut, că erați prim-ministru, dle Orban. Aveați o majoritate. Nu am înțeles, dle Barna, de ce până acum nu ați dat o ordonanță de urgență, să faceți dreptatea până la capăt. Cred că toți parlamentarii vom vota să renunțăm la indemnizații”, a spus Marcel Ciolacu.
Parlamentul care a instituit un drept poate elimina acel drept
Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor este constituțional: „Parlamentul României, care este cel care a instituit un drept, este cel care poate elimina acel drept, chiar și pentru cei care beneficiază astăzi de acest drept”.
Întrebat, de jurnaliști, dacă proiectul care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor se aplică și pentru plățile indemnizațiilor aflate în prezent în plată, Orban a răspuns afirmativ.
„Așa cum este proiectul de lege adoptat, pe de o parte anulează dreptul foștilor parlamentari de a beneficia la împlinirea vîrstei de pensionare de pensie specială, de asemenea, actualii beneficiari de pensii speciale nu vor mai benefecia de această pensie imerdiat ce legea va intra în vigoare. E o decizie foarte serioasă a Parlamentului României. Pensia specială pentru parlamentari reprezenta un privilegiu”, afirmă Orban.
El apreciază proiectul votat miercuri ca fiind constituțional.
„Parlamentul României care este cel care a instituit un drept este cel care poate elimina acel drept, chiar și pentru cei care beneficiază astăzi de acest drept”, adaugă liderul PNL.
De asemenea, Orban spune că supraimpozitarea pensiilor speciale nu este posibilă.
„Nu poți să impozitezi numai anumite categorii de venituri”, conchide Ludovic Orban.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XAha, basme cu Albă ca Zăpada.
Conform unor legii (?) escrocii din CCR au spor de s t r e sssss. Da când dimineața mă scutură și strigă nevasta : Iarăși nu ai dus jos gunoiul ! Zilni! Asta nu este STRESS ?
Problema in Romania e ca privatii nu sunt buni deloc, produc putini bani la buget, ar trebui pusi sa cotizeze mai mult. Nu se poate sa fim in situatia actuala cand toti cer mariri de salar , nu mai sunt bani pentru pensii. Privatii sunt buni doar sa dea din gura, in rest nimic.
-
Este cumva cu înțeles ironic?
Este o decizie corecta pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari , poate cea mai buna decizie din ultimii 3 ani, dar trebuie desfintate toate pensile speciale de la subofiterii si ofiterii de politie, armata, magistrati, securisti, primari, ccr, presedintie, fara exceptie, toate pensiile trebuie sa reflecte contributivitatea iar cele care nu sunt dupa contributivitate sunt abuzive, ilegale si trebuie eliminate toate fara nici o exceptie, desfintate. Cei de la CCR unii dintre ei cu nerusinare au 2-3 pensii speciale plus 2-3 salarii ceia ce este inadmisibil sfidator la adresa cetatenilor.
-
totuși, pe cele pentru piloții din aviația civilă le-aș păstra…
-
Nimic. Au salar mare si pensia va fi mare. O pula. Pt toti aceeasi lege
-
Ptr papagali ca Mona
Jandarmii politistii, au pensii de serviciu nu speciale.
Multi pun botu’….
Pensii speciale mai au in alte institutii dar nu MAI.
-
O alta denumire acelasi rahat. Cat timp nu te pensionezi la 65 de ani si nu ai 30%pensie din salar e speciala. Ia sa va taie la jumate bugetul ca tot noi vi se platim jurist sau militian ce esti. Toate pensiile din tara ar trebui calculate dupa aceeasi formula
trebuie sa recunoașteți că toate pensiile speciale sunt o rușine si trebuie desfintate fara nici o exceptie.
-
Cei de la stat merita toti. Privatii nu merita nimic.
-
Iarăși cu înțeles ironic asa-i?
-
Dacă vrei condiție intrã în poliţie.
jumatate de masura, praf in ochi pt prostime 🙁