Proiectul modifică definiția activităților cu caracter operativ, și include și activitățile care nu sunt desfășurate în cadrul unor structuri de intervenție, dar care implică un grad ridicat de solicitare psihică și un risc potențial pentru viața și integritatea fizică și psihică a individului.
[eadvert]
La articolul 3, litera g) se modifică și va avea următorul cuprins: „g) misiuni/activități cu caracter operativ: ansamblu de acțiuni în domeniul ordinii, siguranţei publice şi securităţii naţionale, efectuate în condiții de solicitare psihică intensă și cu un grad ridicat de periculozitate, de natură a aduce atingere vieții și integrității fizice și/sau psihice a individului”, se arată în document.
O altă modificare se referă la reevaluarea psihologică, unde a fost introdusă o nouă procedură excepțională pentru persoanele cărora li s-a menținut avizul psihologic de inaptitudine ca urmare a respingerii contestației de către comisia de resort de la nivelul Centrului.
„Art. 201- (1) În situații temeinic justificate, fără a aduce atingere prevederilor art. 20, pentru persoanele cărora li s-a menținut avizul psihologic de inaptitudine ca urmare a respingerii contestației de către comisia de resort de la nivelul Centrului, ministrul afacerilor interne analizează și poate dispune o reevaluare psihologică în mod excepțional, condiționată de o solicitare motivată a persoanei evaluate, susținută de indicii temeinice, care pun în mod vădit la îndoială integritatea procedurii de evaluare. În cadrul demersului de analiză a solicitării, ministrul afacerilor interne poate consulta și alte părți implicate în acest proces, inclusiv Centrul și psihologii angrenați în toate etapele de evaluare“, potrivit proiectului.
În eventualitatea în care se impune reevaluarea psihologică dispusă în mod excepțional, aceasta va fi realizată de către o comisie alcătuită din cinci psihologi din cadrul MAI, numiți prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea directorului Centrului.
Comisia constituită în condițiile alin. (2) emite un aviz psihologic, acesta producând efecte de la data înregistrării, iar cel anterior își încetează valabilitatea .
De asemenea, proiectul de ordin modifică procedura de evaluare a comportamentului infracțional, astfel încât să includă și analiza psihocomportamentală a făptuitorilor sau subiecților procesuali, în cauze privind infracțiuni grave împotriva persoanelor sau patrimoniului. În plus, dacă va fi aprobat, ordinul ar urma să introducă și raportul testului poligraf în lista documentelor care trebuie prezentate în cadrul procedurilor de evaluare psihologică.
Trimite articolul
XAr cam trebui evalusti și fizic.
-
Pt. ce ? Au niste criterii foarte simple la angajare, sa fie mare si prost.