Semnatarii inițiativei legislative subliniază faptul că angajații au dreptul și la alte zile libere pe lângă cele care sunt prevăzute la nivel național, în funcție de evenimentele care se petrec în familie, precum nașterea, căsătoria sau decesul vreunei rude.
[eadvert]
„În România, salariații, indiferent de sectorul în care activează angajatorii acestora, beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare”, se arată în expunerea de motive, potrivit căreia în anul 2003 erau doar 6 zile, adică de două ori și jumătate mai puțin, relatează Adevărul.
Măsuri compensatorii
Cei 56 de parlamentari propun ca fiecare reglementare nouă privind acordarea zilelor libere la nivel național să fie însoțită de măsuri compensatorii, prin care angajatorii să poată suporta mai ușor cheltuielile suplimentare. În sectoarele în care procesul de producție nu poate fi oprit, angajatorul are cheltuieli salariale duble pentru zilele respective. Aceste eforturi sunt echivalente cu cheltuielile pentru un singur angajat pentru o lună și jumătate de muncă în regim normal.
Măsurile compensatorii ar putea fi acordate prin mai multe forme: fie prin suportarea cheltuielilor din bugetul consolidat, fie prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă pentru o perioadă de timp.
Zile libere legale
Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
-
1 si 2 ianuarie;
-
6 și 7 ianuarie;
-
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
-
Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
-
prima și a doua zi de Paști;
-
1 mai;
-
1 iunie;
-
prima și a doua zi de Rusalii;
-
Adormirea Maicii Domnului;
-
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
-
1 Decembrie;
-
prima și a doua zi de Crăciun;
-
două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Trimite articolul
XSuntem tâmpiți de numa! Să mai votați parlamentari care v-ar da și SUB minimum pe economie daca s-ar putea atunci când sunt sărbători. Vezi doamne că nu mai pot firmele de atâtea sărbători legale… Profiturile lor sunt amenințate… Nu ți-ar da nimic în plus, atunci de ce sa ii lași să fie mai răi cu tine?!!? Chiar nu înțeleg..
Tot privatii se plang. Sa munceasca de vor bani
-
Auzi bugetarule!!! Poti sa-ti deschizi o afacere si sa muncesti in mediul privat sa vezi cum se castiga banii si dupa aceea sa-ti dai cu parerea!!! Habar n-aveti pe ce lume traiti, trantorilor!