„Ne propunem să aducem pe străzi zeci de mii de mașini noi, mai puțin poluante. Vrem un parc auto mai curat, mai eficient și mai sigur”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Acesta a anunțat și o nouă modalitate de înscriere: prin aplicația Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), fără intermediari sau dealeri.
De asemenea, voucherul obținut poate fi folosit la orice producător auto. Ministrul a subliniat că va exista o singură sesiune de finanțare și că se dorește epuizarea rapidă a bugetului disponibil.
Ce ecotichete se pot obține în 2025?
Conform Ghidului de finanțare aflat în curs de publicare în Monitorul Oficial, valoarea ecotichetelelor variază astfel:
- 10.000 lei (aprox. 2.000 euro) pentru mașini cu motor termic sau motociclete;
- 12.000 lei (aprox. 2.400 euro) pentru autovehicule hibride;
- 15.000 lei (aprox. 3.000 euro) pentru plug-in hybrid sau motociclete electrice;
- 37.000 lei (aprox. 7.500 euro) pentru autovehicule 100% electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
- 120.000 lei (aprox. 24.000 euro) – ecotichet pentru instituțiile publice și UAT-uri pentru autovehicule electrice sau plug-in hybrid.
Autovehiculele cumpărate prin „Rabla 2025” trebuie să fie înmatriculate permanent în România pe o perioadă de cel puțin 18 luni. În cazul achizițiilor prin leasing, înmatricularea devine obligatorie la finalul contractului. În plus, vânzarea mașinii este interzisă în acest interval.
Pentru a accesa programul, solicitanții trebuie să încarce în platforma AFM toate documentele necesare, inclusiv dovada casării unui vehicul vechi. Persoanele fizice pot obține maximum două ecotichete, iar instituțiile publice, până la 25, fără obligația de a casa un autoturism.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XProgramul ca Dacia sa nu dea faliment