Măsura face parte din ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024.
Potrivit ROFUIP 2024, articolul 39, alineatul 6: „Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației”.
Profesorii care fac meditații sunt, în momentul de față, obligați să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să depună o declarație privind impozitul pe venit, însă autoritățile fiscale au avut în mod constant dificultăți în monitorizarea acestora.
Abatere disciplinară
În legea Educației, intrată în vigoare pe 3 septembrie 2023, sunt incluse două articole care interzic meditațiile cu elevii din propria clasă. Articolul 209 enumeră printre abaterile disciplinare sancționabile și oferirea de meditații elevilor din clasă, iar articolul 169 prevede că profesorul are „obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”. Legea învățământului preuniversitar stipulează că profesorii care oferă meditații elevilor din clasa lor vor fi supuși cercetării disciplinare. Fiind încadrată drept abatere disciplinară, în astfel de cazuri, „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.
Trimite articolul
XIn sfarsit!
-
..si neoficial?????????????